Ulaşım

Baidu Japonya’da sürücüsüz otobüslerle yolcu taşıyacak

baidu japonyaBaidu dördüncü seviyede otonomiye sahip küçük otobüslerinin seri üretimine başladı. Ancak Çinli üretici bu otobüsleri sadece ana vatanında kullanmakla yetinmeyecek. Baidu Japonya ve başka ülkelerde de sürücüsüz otobüsleriyle yolcu taşıyacak.

Baidu’nun Doğu Çin Denizi’nin diğer kıyısındaki yolculuğundaki ortağı ise Japon teknoloji devi SoftBank’in iştiraklerinden SB Drive olacak. Önümüzdeki yıl faaliyete geçecek servisle 10 adet Apolong otobüs, başkent Tokyo ve diğer şehirlerde yollarda boy gösterecek. Otobüs Çin’de ise ilk olarak Pekin, Shenzhen, Pingtan ve Wuhan’da kullanılacak. 14 koltuklu otobüs turistik bölgelerden, parklardan, sanayi bölgelerinden ve havalimanlarından yolcu toplayacak.

Baidu geleneksel yapay zekâ geliştirici konferansında yaptığı açıklamada Çinli otobüs üreticisi King Long’un yardımıyla 100 adet Apolong otobüs ürettiğini belirtti. Baidu’nun Apollo adını taşıyan açık kaynaklı platformunun üzerine inşa edilen Apolong, dördüncü seviyede otonom hareket kabiliyetine sahip. Bu da otobüsün belli koşullarda hiçbir şekilde insan müdahalesine gerek kalmadan çalışabilmesini sağlıyor. Apollo’nun konferansta duyurulan en son versiyonuna vale parkı desteği ve yüz tanıma yeteneği ekleyen Baidu, gerçek sürücülerin yorgunluk belirtileri gösterdiğini de algılayabiliyor.

Baidu Japonya macerasını ve Apollo’nun yeni versiyonunu duyurduğu etkinlikte önemli bir gelişmeyi daha paylaştı. Şirket, otonom sürüş teknolojileri konusunda Intel’in sahibi olduğu Mobileye ile birlikte çalışacağını ve Mobileye’ın “Sorumluluk Hassasiyetli Güvenlik” modelini kendi sistemlerine entegre edeceğini açıkladı.

İLGİLİ HABERLER