Teknoloji

Ay’daki su miktarının tahmin edilenden daha fazla olduğu ortaya çıktı

ay suAy su rezervleri konusunda tahmin edilenden daha zengin görünüyor. Ancak bu rezervlerin Ay yüzeyinin bir hayli altında olduğu belirtiliyor. Gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Ay’daki suyun kutupların ötesine doğru yayıldığını doğruluyor. Ancak bu bölgelerdeki su miktarının ne kadar olduğu konusunda şimdilik kesin bir bilgiye ulaşılabilmiş değil. Ay’daki su rezervinin öngörülenden fazla olması, gelecekte yapılacak Ay seferleri için büyük önem taşıyor.

Ay’dan gelen taş örneklerini inceleyen bilim insanları, taşların üzerinde suyu hapseden küçük camdan damlalar olduğunu keşfetti. Söz konusu damlaların milyarlarca yıl önce Ay’ın içinde gerçekleşen magma patlamasının ardından oluştuğu düşünülüyor. Ardından bir Hint Ay uydusu tarafından toplanan verileri inceleyen araştırmacılar, suyu hapseden cam kürelerin bulunduğu noktaları kontrol etti. Natural Geoscience’ta yayınlanan sonuçlar, Ay’ın kutuplarının ötesinde su bakımından zengin volkanik bölgeleri gözler önüne seriyor.

Bilim insanları, uzun yıllar boyunca Ay’da su olmadığını düşündü. 1970’lerde gerçekleştirilen Apollo görevleri sırasında toplanan volkanik kayalardaki cam damlalarının içinde su olduğu ise 2008’de anlaşıldı. O tarihin ardından yeni kanıtlar da ortaya çıktı. Ancak Ay’ın yüzeyinin altındaki su rezervleri konusunda hâlâ çeşitli sorular soruluyor. Chandrayaan-1 uydusuna yerleştirilen Ay Mineral Haritacısı tarafından toplanan verilerle gerçekleştirilen yeni çalışma, bu sorulardan bazılarına cevap veriyor.

NASA adına National Geographic’e konuşan Anthony Colaprete, cam damlalarının Ay’ın içinin volkanik patlamaların gerçekleştiği dönemde hatırı sayılır bir su rezervine sahip olduğunu belirtti.

Ay su kaynakları ile alternatif olabilir

Alternatif yaşam alanları bulmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda yeni yaşam alanlarında su kaynaklarının bulunması en önemli gereksinim olarak niteleniyor. Ay’ın su rezervi bakımından zengin noktalarının belirlenmesi, insanlığın gelecekte Ay’a yerleşim kurması için yapılacak çalışmalarda önemli bir kolaylık sağlayabilir.

İLGİLİ HABERLER