Teknoloji

Yapay zekâ direksiyon başında telefon kullananları yakalayacak

avustralya yapay zeka

Direksiyon başındayken cep telefonu kullanmak, dünyanın pek çok ülkesinde bir sorun. Bu eylemi gerçekleştirenleri yakalamanın güçlüğü, engellemeyi de zorlaştırıyor. Avustralya polisi, bu sorunun çözümünü yapay zekâ teknolojisinde bulmuş gibi görünüyor.

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde direksiyon başındayken telefonunu kullanan sürücüleri tespit eden kameraların kullanımı başladı. Yapay zekâdan yararlanan yeni kamera sistemi, sürücünün telefon kullandığını gösteren işaretleri arayacak. Kameranın çektiği fotoğraflar gerçek insanlar tarafından incelenecek.

Yeni kameralara takılan sürücüler, ilk üç ay için sadece uyarılacak. Ancak bu deneme sürecinin tamamlanmasının ardından cezalar sertleşecek. Kameraların yakaladığı sürücüler 344 Avustralya doları (1342 TL) para cezasına çarptırılacak ve ehliyetlerine 5 ceza puanı eklenecek. Okul bölgelerindeki ihlâllerde ise ceza miktarı 457 Avustralya dolarına (1783 TL) yükselecek.

Avustralya yapay zekâ ile ölümcül kazaları engellemeyi amaçlıyor

Yetkililer bu sayede araç başında telefon kullanma vakalarının azalacağına inanıyor. Yeni Güney Galler eyaletinin ulaşım güvenliği sorumlusu Bernard Carlton, “bağımsız modelleme” sayesinde 5 yıllık dönem içinde ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 100 oranında engellenebileceğini belirtti. Bu iddialı hedefin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda bir şey söylemek mümkün olmasa da, cezaların caydırıcı bir etkisinin olacağı söylenebilir.

Avustralya’nın çözümü kazaları engellemek için etkili olabilir. Ancak bu yöntem, gizlilik endişelerini de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Hedef ve kaygıların akıbetini görmek için biraz daha sabırlı olmak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER