Teknoloji

Avustralya Facebook ve Google’ın haber içerikleri için para ödemesini istiyor

avustralya facebook google

Avustralya, internetin devleri üzerindeki devlet denetimini artırmaya hazırlanıyor. Ülkenin rekabet ve tüketici komisyonundan (ACCC) Facebook, Google ve diğer internet şirketlerinin içeriklerini kullandıkları haber kuruluşlarına para ödemelerini sağlayacak bir yönetmelik hazırlanması istendi.

Söz konusu yönetmelikte veri paylaşımı, haber sıralaması ve gelir paylaşımı konusunda da maddeler bulunacak. Yönetmeliğe uyulmaması durumunda şirketler cezalarla karşı karşıya kalacak. Buna ek olarak, yaşanabilecek olası anlaşmazlıklara karşı bağlayıcı çözüm süreçleri de yönetmelikle belirlenecek.

Yetkililer ilk etapta gönüllü şekilde uygulanacak bir yönetmelik üstüne çalışsa da, koronavirüs salgını ve reklam gelirine olan ani etkisi nedeniyle “zorunlu” bir sisteme geçiş yapıldı. ACCC, teknoloji şirketlerinin “gönüllü” şekilde ödeme yapmasının da pek ihtimal dahilinde görünmediğini belirtti. Ülkenin Hazine Bakanı Josh Frydenberg ise haber kuruluşlarının hazırladıkları işler için ödeme almasının makul olduğunu belirtti.

Yönetmeliğin taslak versiyonunun temmuz ayının sonu itibarıyla hazır hâle gelmesi bekleniyor. Nihai yönetmeliğin ne zaman tamamlanacağı konusunda ise henüz ortada somut bilgi bulunmuyor.

Facebook ve Google’dan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil. Her iki şirketin de sadece haber bağlantıları sundukları gerekçesiyle haber içerikleri için ödeme yapma konusuna pek sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak bazı durumlarda işler internet devlerinin aleyhine ilerliyor. Bu durumun örneği daha önce Fransa’da yaşanmış ve Google para ödeme yapmaması için haberlerden küçük bölümler göstermeyi bırakmıştı. Bu nedenle Facebook ve Google’ın Avustralya tarafından hazırlanan yönetmelikten “sakınmanın” bir yolunu bulabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER