Teknoloji

Avrupa Uzay Ajansı’nın videosu Uluslararası Uzay İstasyonu’nun tuvaletini görmeyi mümkün kılıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlar, görevleri boyunca çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Söz konusu zorluklar arasında solunulan havanın, yenilen yemeğin ve içilen suyun Dünya’dan gelmesi de bulunuyor. Son yıllarda Dünya’dan malzeme getiren roketlerin Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşamaması da, bu sıkıntıların daha gözle görülür hâle gelmesini sağlıyor.

Sıfır yerçekimi, astronotlar için tuvalete gitmek gibi basit işlemlerin de zorlaşmasına neden oluyor. Avrupa Uzay Ajansı tarafından yayınlanan yeni bir video, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun tuvaletini gözler önüne çıkarıyor.

Videodaki astronot Uluslararası Uzay İstasyonu’nun tuvaletinde ilk olarak sarı uçlu gri hortuma dikkat çekiyor ve bu hortumun idrar boşaltımı için kullanıldığını belirtiliyor. Hortumda bulunan bir düğmeye basılınca aktif hâle gelen fan bir vakum etkisi oluşturuyor ve idrar hortum tarafından rahatlıkla emiliyor.

Dışkı boşaltımında da benzer bir işlem uygulanıyor. Tuvaletin içindeki bir torbaya aktarılıyor. Torba da daha sonra katı atık konteynerine yönlendiriliyor. İdrarın geri dönüştürülerek içme suyu olarak kullanılması ise Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en ilginç yönleri arasında bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER