Teknoloji

Avrupa Uzay Ajansı Schiaparelli iniş aracıyla bağlantıyı kaybetti

avrupa uzay ajansi schiaparelliAvrupa Uzay Ajansı, dün (19 Ekim) itibarıyla Mars yüzeyine inmesi beklenen iniş aracı Schiaparelli ile bağlantının kaybolduğunu açıkladı. Aracının akıbetinin ne olduğu halen tam anlamıyla bilinmiyor. Yapılan açıklamada, kontrol ekibinin Schiaparelli ile bağlantısının kızıl gezegene inişe 50 saniye kala kaybolduğu belirtildi.

İlk emareler, Schiaparelli’nin Mars atmosferinde yaklaşık altı dakika sürmesi planlanan inişini büyük ölçüde başarıyla tamamladığı yönündeydi. Ancak uzay gemisinin itici roketlerinin tahmin edilenden daha erken kapandığı düşünülüyor. Bu nedenle Schiaparelli’nin Mars yüzeyine inmek yerine düşmüş olabileceği belirtiliyor.

Schiaparelli ile bağlantı kopsa da, bu durum görevin başarılı olmadığı anlamına gelmiyor. İniş aracı, 2020’de başlaması planlanan ExoMars görevi öncesinde mevcut iniş teknolojilerinin test edilmesi amacıyla kızıl gezegene gönderilmişti. ExoMars projesi çerçevesinde Avrupa Uzay Ajansı, Mars’a NASA’nın Curiosity’sine benzer bir keşif aracı gönderecek.

Avrupa Uzay Ajansı toplanan verilerin önemine dikkat çekiyor

Ajansın direktörlerinden David Parker, mühendislik açısından bir testten beklediklerini bulduklarını belirtti. Parker, ellerinde üstünde çalışacak çok değerli verilerin olduğunu dile getirdi. Parker, toplanan veriler sayesinde yumuşak inişin neden gerçekleşmediğini görebileceklerini sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER