Teknoloji

Avrupa Parlamentosu Edward Snowden’a yönelik suçlamaların düşürülmesi için çağrıda bulundu

edward snowden

Edward-Snowden-290915

Avrupa Parlamentosu, 285’e karşı 281 oyla üye ülkelerde Edward Snowden’a yönelik suçlamaların düşürülmesine yönelik tavsiye kararı aldı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) ait gizli bilgileri gün yüzüne çıkaran Snowden’ı “Uluslararası bir insan hakları savunucusu” olarak tanımlayan karar, Snowden’ın korunması gerektiğini vurguluyor. Avrupa Parlementosu, üye ülkelere Edward Snowden’a korunması ve üçüncü taraf ülkelere gönderilmemesi konusunda da tavsiyede bulundu.

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz yıl da benzer bir karar almaya çalışmış, ancak başarılı olamamıştı. Snowden’in itiraflarına rağmen geniş ölçekli izleme faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik adım atılmaması ve AB üyelerinin bu durumdan rahatsız olması, Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan yeni kararda etkili olmuşa benziyor.

Avrupa Parlamentosu, istihbarat kurumlarının izleme kapasitesini artıran yeni yasalardan duyduğu endişeyi dile getirmeyi de ihmal etmedi. Parlamento, bu endişesini paylaşırken geçtiğimiz nisan ayında tartışmalı bir izleme yasasını onaylayan Fransa ile birlikte İngiltere ve Hollanda’nın adını özellikle anmaktan geri kalmadı. Avrupa Birliği’nin AB ile olan tartışmalı veri paylaşım anlaşmasını feshetmesinden ise Avrupa Parlamentosu’nun kararında övgüyle bahsedildi.

Edward Snowden kararının üye ülkeler adına bağlayıcılığı olmadığını belirtmek gerekiyor. Snowden, halihazırda hayatını Rusya’nın başkenti Moskova’da sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER