ManşetlerTeknoloji

Avrupa’daki market soğutucuları yeniden hedef oldu, bazı dolaplar 50 dereceye çıktı

Avrupa’daki marketler soğutucu sıcaklıklarını yükselten yeni olaylar bildiriyor, Belçika ve İsveç’teki incelemeler sürerken saldırganlar henüz bilinmiyor.
Avrupa’daki market soğutucuları yeniden hedef oldu, bazı dolaplar 50 dereceye çıktı

Avrupa’daki market zincirleri, 2 Kasım sabahı buzdolapları ve dondurucuların sıcaklıklarını yükselten yeni olaylar bildirdi. İsveç, Belçika, Lüksemburg, İrlanda ve Estonya’dan gelen haberler, ekimde Fransa’daki soğutucu saldırılarının ardından benzer bir tabloya işaret ediyor. Bazı işletmeler siber saldırı açıklaması yaparken yetkililer bütün olayların ortak kaynağını henüz belirlemedi. Soğuk zincirin bozulması, kimi mağazalarda gıdaların imhasını gerektirdi.

Reuters’ın haberine göre Ahold Delhaize ve Colruyt, Belçika ile Lüksemburg’daki mağazalarında soğutucuları etkileyen bir bilişim olayı yaşandığını açıkladı. İsveç’te ICA ve Coop da sıcaklık artışları bildirdi. Bir ICA mağazası, dolaplarının sıcaklığının gece boyunca 50 dereceye ayarlandığını duyurdu.

İsveç Ulusal Siber Güvenlik Merkezi Başkanı John Billow, ülke genelindeki market soğutma sistemlerine ilişkin çeşitli olaylar üzerinde çalıştıklarını Reuters’a söyledi. Bununla birlikte bu açıklama belirli bir saldırgan grubu veya ülkeyi sorumlu göstermiyor. Mağazaların sıcaklık artışını fark etmesiyle olayın teknik nedenini kesinleştirmek, incelemenin ayrı adımlarını oluşturuyor.

Associated Press’in aktardığı Carrefour açıklaması, Belçika’daki 700’ü aşkın mağazanın 15’inin etkilendiğini belirtiyor. Şirket etkinin çok sınırlı kaldığını söylüyor. Bu sayı bütün Avrupa’daki mağazaların toplamı değil, Carrefour’un Belçika operasyonu için verdiği kapsamı gösteriyor. AP ayrıca İrlanda’daki SuperValu zincirinin 13 mağazasında sorun yaşandığını bildiriyor.

Yetkililer yeni olayların sorumlularını henüz belirlemedi

The Record’a konuşan Belçika Siber Güvenlik Merkezi sözcüsü Katrien Eggers, kurumun olaydan haberdar olduğunu ancak sorumluların kimliğinin bilinmediğini belirtti. Yayın ayrıca yeni dalgayı veya ekimdeki saldırıları üstlenen bir grup bulunmadığını aktarıyor. İki olay grubunun aynı kişilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı da kesinlik taşımıyor.

Ekimde Fransa’da yaşanan olaylar, internetten erişilen soğutma denetleyicilerinin ele geçirilmesiyle ilişkilendirilmişti. Ancak bugünkü bildirimlerden bütün marketlerin aynı üreticinin aynı cihazını kullandığı sonucuna varmak mümkün değil. The Record, Fransa’daki önceki incelemelerin farklı markaların uzaktan yönetim sistemlerini kapsadığını hatırlatıyor.

Yeni olaylarda kamuya açıklanmış ortak bir saldırı yöntemi, kesinleşmiş toplam zarar veya Avrupa genelini kapsayan tamamlanmış mağaza listesi henüz bulunmuyor. Bu nedenle tek bir mağazadaki 50 derece değerini bütün etkilenen dolapların sıcaklığı olarak okumamak gerekiyor. Yetkililer ve işletmeler incelemelerini sürdürürken her zincirin açıkladığı etki kendi ülke ve mağaza kapsamıyla değerlendirilmeli.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

iFFALCON 55U95A, 144 Hz Mini LED ekranla 36.999 TL
iFFALCON 55U95A, 144 Hz Mini LED ekranla 36.999 TL
Satın Al
Harman Kardon Aura Studio 5, ışıklı müzik keyfi için 16.498,90 TL
Harman Kardon Aura Studio 5, ışıklı müzik keyfi için 16.498,90 TL
Satın Al
Soundcore Sleep A30 uyku kulaklığı, 450 TL indirimle 8.549 TL
Soundcore Sleep A30 uyku kulaklığı, 450 TL indirimle 8.549 TL
Satın Al
Xbox kablosuz kumanda, PC ve konsolda oyun için 3.499 TL
Xbox kablosuz kumanda, PC ve konsolda oyun için 3.499 TL
Satın Al
Kawa Mini 7 Pro 4K araç kamerası, yüzde 10 indirimle 2.819 TL
Kawa Mini 7 Pro 4K araç kamerası, yüzde 10 indirimle 2.819 TL
Satın Al
Vogel’s TVM 5705 ince TV askısı, yüzde 30 indirimle 6.384,99 TL
Vogel’s TVM 5705 ince TV askısı, yüzde 30 indirimle 6.384,99 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir. Satış ortaklığı açıklaması

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl