Teknoloji

Avrupa Komisyonu Google’ın arama uygulamalarında dört adet tekelci unsur tespit etti

Avrupa Komisyonu, Google’ın arama uygulamaları üzerinde yaptığı 18 aylık çalışmanın ardından internet devinin dört alanda güçlü pozisyonunu rekabeti etkileyecek şekilde kullandığı kanaatine vardı. Kararı, Avrupa Komisyonu’nun Rekabet Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia açıkladı. Almunia kararı açıklarken Komisyon’un söz konusu ihlallerin giderilmesi için karşılıklı anlaşmadan yana olduğunu altını çizdi ve Komisyon olarak yaptırım uygulamayı istemediklerini dile getirdi. Google’ın kendilerince belirlenen unsurlar üstünde çalışmak için gönülsüz olmasına dikkat çeken Almunia, şirketin bu davranışı değiştirmesini ve sorunu sulh içinde çözmeyi umduklarını ifade etti.

Microsoft ve diğer şirketler tarafından yapılan şikayetler üzerine 2010 yılının kasım ayında başlayan soruşturmanın ilk sonuçları 18 ay sonra elde edilmiş oldu. Komisyonun tespit ettiği dört unsurdan ilki, Google’ın genel arama sonuçlarının yanı sıra dikey arama servisi sonuçlarını da kapsaması. İkinci unsur olarak ise Google’ın diğer dikey arama servislerinden içerik kopyalaması gösterildi. Üçüncü ve dördüncü unsurlar ise reklam ve AdWords servisinin kullanımı ile ilişkili. Raporda Google’ın siteler ve reklamverenlerin üstüne reklam kozuyla gittiği ima ediliyor.

Komisyonun raporunda işaret edilen noktalar ile ilgili olarak Google’ın mücadele etmek yerine anlaşma masasına oturmaktan yana olduğu belirtiliyor. İki tarafın da anlaşmaya bu kadar meyilli olduğu göz önüne alınırsa, olay fazla büyümeden çözüme ulaşılacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

İlgili – Europa.eu

İLGİLİ HABERLER