Teknoloji

Avrupa Komisyonu Android hakkında tekel soruşturması başlattı

android-robot-logo

Google’ın mobil işletim sistemi Android’i üç yıla yakın bir süredir inceleyen Avrupa Komisyonu, haksız uygulama gruplaması gerekçesiyle Android aleyhinde resmi soruşturma başlattı. Google’ın rakipleri, şirketin Haritalar, Chrome ve YouTube gibi uygulama ve servislerini Android cihazlarda ön yüklü biçimde sunarak kendisine haksız bir avantaj sağladığını iddia etmişti. Avrupa Komisyonu, Google’ın uygulama ve servislerini cihazlara yerleştirme konusunda baskı yapıp yapmadığını öğrenmek için telekom şirketleri ve telefon üreticilerinin kapısını çalmıştı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada resmi soruşturmanın Google’ın rekabet ruhuna aykırı anlaşmalar içine girip girmediğine ve mobil işletim sistemi pazarındaki baskın konumunu kötüye kullanıp kullanmadığına odaklanacağı belirtildi. Avrupa Komisyonu soruşturmasını üç ana nokta üstüne inşa edecek. Bu noktalardan ilki, Google’ın uygulama ve servislerini ön yüklü sunarak pazarın gelişimini engelleyip engellemediği olacak. Komisyon, Google’ın akıllı telefon ve tablet üreticilerini gelişmiş Android versiyonları hazırlamaktan alıkoyduğu iddiasını da araştıracak. Google’ın Android cihazlarda sunduğu servis ve uygulamaları kendisine ait başka servis ve uygulamalarla gruplayıp gruplamadığı da soruşturmanın konuları arasında bulunuyor.

Google’ın son zamanlarda kendi uygulama ve servislerini Android deneyiminde daha merkezi bir konuma yerleştirmesi, Fire OS gibi farklı Android versiyonlarının işletim sisteminin yeni özelliklerinden faydalanmasının önüne geçiyor. Open Handset Alliance (Açık Cep Telefonu İttifakı) üyelerinin farklı Android sürümlerinden yola çıkarak Android cihazlar üretmesi engellendiği için, pek çok üretici Google’ın Android versiyonunu kullanmayı tercih ediyor. Google’ın akıllı telefon üreticileriyle yaptığı anlaşmaları inceleme altına alacak olan Avrupa Komisyonu, Android soruşturmasını Google hakkında yürüttüğü genel soruşturmadan bağımsız olarak sürdürecek.

Google ise Avrupa Komisyonu’na cevap vermekte fazla gecikmedi. Şirketten yapılan açıklamada Android farklı açılardan savunulurken, Google yapılan anlaşmaların uygulamaların tüm Android cihazlarda çalışması için yapıldığına dikkat çekti. Şirket uygulama paketleri sayesinde Android’in Apple ve Microsoft’un mobil ekosistemleriyle rekabet imkanı yakaladığını vurguladı.

Google adına yapılan açıklamayı kaleme alan Android’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer, Google’ın Android cihazlarında ön yüklü olarak sunduğu uygulama sayısının Apple’ın iOS uygulamasında ön yüklü sunduğu uygulama sayısından az olduğuna dikkat çekti ve önümüzdeki aylarda konuya ilişkin olarak Avrupa Komisyonu ile daha detaylı görüşeceklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER