Manşetler

Avrupa’daki Apple App Store kullanıcı sayısı açığa çıktı: İşte detaylar

ios 17.2

Apple, AB’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında Avrupa’daki App Store kullanıcı sayısını açıkladı. Yayımlanan raporda, iOS App Store’un Avrupa’da 101 milyon kullanıcıya sahip olduğu, iPadOS App Store’un 23 milyon kullanıcıyla takip ettiği belirtildi. macOS App Store’un 6 milyon, tvOS App Store’un ise 1 milyon kullanıcıya sahip olduğu ifade edildi.

Teknoloji devi ayrıca, watchOS App Store, Apple Books ve Podcasts ücretli aboneliklerin Avrupa’da her birinin 1 milyondan az aylık kullanıcısı olduğunu tahmin ettiğini bildirdi.

Yakın zamanda yürürlüğe giren DSA mevzuatı, 45 milyon kullanıcıyı aşan teknoloji platformlarını “çok büyük çevrimiçi platformlar” (VLOP) olarak sınıflandırıyor. Bu platformların, çevrimiçi risklerin nasıl geliştiğine dair daha fazla bilgi sunmak amacıyla anahtar verileri araştırmacılara sunmaları gerekiyor. Avrupa Birliği, Apple App Store, Facebook, Twitter, TikTok ve Amazon gibi platformları kapsayan, en katı DSA düzenlemelerine tabi olacak 19 platformun listesini onayladı. Bu listedeki şirketlerin, yapay zeka ve algoritmalarla ilgili riskleri analiz etmekte ve raporlamakta proaktif olmaları gerekmektedir.

Apple, şubat ayında iOS App Store’un tek VLOP ürünü olduğunu iddia etmişti, ancak o dönemde platformun aktif aylık kullanıcı sayısını açıklamamıştı. Şirket, yasal olarak sadece iOS App Store verilerini sağlamakla yükümlü olsa da, diğer ürünlerini DSA düzenlemelerine uygun hale getireceğini gönüllü olarak belirtti.

Apple, yaptığı açıklamada, “DSA’nın hedefleri, Apple’ın tüketicileri yasa dışı içeriklerden koruma hedefleriyle örtüşmektedir” diyerek, mevcut tüm App Store sürümlerini gönüllü olarak DSA gereksinimlerine uygun hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

2020 yılında AB Dijital Hizmetler Yasası ve Dijital Piyasalar Yasası’nın önerilmesinin ardından, Apple, Meta, Google ve Amazon gibi teknoloji devlerinin AB’de lobicilik faaliyetlerine harcadığı miktarın önemli ölçüde arttığı bildirildi. Kurumsal Avrupa Gözlemci ve Global Witness tarafından elde edilen lobicilik belgelerine dayanan 2022 tarihli bir raporda, Apple’ın “App Store veya Apple’ın mobil işletim sistemine ilişkin kısıtlamaları hafifletecek önlemlere özellikle karşı çıktığı” ve 2020’de AB’de lobicilik faaliyetleri için 3,5 milyon Euro (yaklaşık 3,8 milyon dolar) harcadığı, 2021’de ise bu rakamın 6,5 milyon Euro’ya (yaklaşık 7,1 milyon dolar) çıktığı belirtiliyor. Bu rakamlar, diğer teknoloji firmalarından daha fazla.

Apple’ın Avrupa’daki App Store kullanıcı sayısını açıklaması ve DSA düzenlemelerine uyum sağlamak için gönüllü adımlar atması, şirketin tüketicilerin güvenliği ve çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Bununla birlikte, teknoloji devlerinin artan lobicilik harcamaları ve bu düzenlemelere karşı dirençleri, sektörün sürekli büyüyen gücü ve etkisini de ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER