Teknoloji

Avrupa Birliği’ndeki Android kullanıcıları için önemli bir yenilik yolda

google play store çince uygulamalar

Google 2020 yılının başlarından itibaren Avrupa’daki Android kullanıcıları için yeni bir ekran sunacak. Kullanıcılar bu ekran sayesinde, akıllı telefon veya tabletlerini kurarken arama servis sağlayıcısını seçebilecekler.

Söz konusu seçim daha sonra Android’in ana ekranında gördüğümüz arama kutusunun varsayılan arama motoru olacak. Aynı zamanda yüklü olduğu takdirde Chrome internet tarayıcısının da arama motoru olacak.

Arama motoru sağlayıcıları, kullanıcıların kendi servislerine yönelik yaptıkları her tercih için Google’a para ödemek zorunda olacak. Bir arama servis sağlayıcısının seçim ekranında yer almasına kapalı teklif usulü ihale doğrultusunda karar verilecek. En yüksek teklifi veren üç servis sağlayıcı Google arama motorunun yanında sayfada yer alacak.

Yapılan bu duyuru Google’a Avrupa Birliği tarafından tekelcilik karşıtı uygulamaları ihlâl ettiği gerekçesiyle verilen 5 milyar dolarlık cezanın ardından geldi. Temmuz 2018’de verilen karar doğrultusunda, Google’a Chrome ve arama uygulamalarını Android’e usulsüz biçimde eklemeyi durdurması emredilmişti. Daha sonra Avrupa Komisyonu karara uyum sürecini Google’a bırakmış ve bu süreci izlemeyi sürdürmüştü.

android avrupa birliği arama seçim ekranıGoogle, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında açık artırma süreciyle ilgili detaylar verdi. Şirketin belirttiğine göre, her bir ülkede açık artırma düzenlenecek. Arama hizmeti sağlayıcıları, belirli bir ülkedeki bir kullanıcı, seçim ekranı üzerinden kendi hizmetini tercih ettiğinde ne kadar ödeyebileceğini belirtecek. Her bir ülkede en düşük teklif eşiği bulunacak. Eşiğe ulaşan veya aşan en yüksek üç teklif seçilecek ve o ülkedeki seçim ekranında bu hizmetler de seçim olarak listelenecek.

Google, en düşük teklif sınırının ne olduğunu söylemiyor. Ne var ki, teklif veren sayısı ve teklifleri gizli tutulacak. Eğer üçten daha az arama servis sağlayıcısının teklifi belirlenen minimum teklif seviyesine ulaşabilirse, Google kalan boşlukları uygun arama servis sağlayıcıları havuzundan rastgele seçecek. Ayrıca servis sağlayıcıları seçim ekranında rastgele sıralanacak.

Android kullanıcıları varsayılan arama motorunu daha sonra da değiştirebilecek

Google, Sık Sorulan Sorular bölümünde açık artırma sürecini de savunuyor. Açık artırmanın hangi arama sağlayıcılarının seçim ekranında yer alacağını belirlemede adil ve nesnel bir yöntem olduğunun altını çiziyor. Bunun arama sağlayıcılarına seçim ekranında görünmek için ortaya koyacakları değeri belirlemede ve buna göre teklifte bulunmaya yardımcı olacağını da dile getiriyor.

Google daha önce arama hizmetini Android’e ve Chrome internet tarayıcısına entegre etmeye ihtiyaç duyduğunu, bu şekilde işletim sistemine yaptığı önemli yatırımın geri dönüşünü alabileceğini savunuyordu. Avrupa Komisyonu ise bu savunmayı reddetti ve Google’ın sadece Play Store’dan kazandığı milyarlarca doları, aynı zamanda reklam işlerinin değerini artırmak için topladığı veriyi işaret etti.

Avrupa Birliği ülkelerindeki Android kullanıcıları ilk kurulum sürecinin sonrasında da varsayılan arama servis sağlayıcısını istedikleri zaman değiştirme şansına sahip olacaklar.

Arama hizmet sağlayıcılarının 13 Eylül 2019 tarihine kadar yeterlilik için başvurmaları ve tekliflerini sunmaları gerekiyor. Her bir ülke için kazanna teklifler ve arama ekranında yer alacak servis sağlayıcıları 31 Ekim 2019 tarihinde kesinleşecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER