Eğlence

Avrupa Birliği, YouTube’a savaşla ilgili yanıltıcı bilgi tehlikesi karşısında uyarıda bulunuyor

youtube premium

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Thierry Breton, çevrimiçi platformlara, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili yanıltıcı bilgilerle mücadele konusundaki görevlerini hatırlatmak için uyarı mektupları göndermeye devam ediyor. Son olarak Breton, bir mektup kaleme alarak Alphabet CEO’su Sundar Pichai’ye şirketin “Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası kapsamında içerik denetimi konusundaki kesin yükümlülüklerini” hatırlattı. Özellikle Breton, Alphabet’in YouTube’da paylaşılan İsrail-Hamas ile ilgili içerikler konusunda “çok uyanık” olmasını istiyor.

Thierry Breton’a göre Avrupa Komisyonu, bazı platformlar aracılığıyla yayılan “yasadışı içerik ve yanıltıcı bilgilerin artışını” görüyor ve Pichai’ye, Alphabet’in çocukları ve gençleri “rehin almayı ve diğer grafik videoları içeren şiddet içerikli videolardan” koruma yükümlülüğü olduğunu söylüyor. Ayrıca Breton, Alphabet’in AB’den yasadışı içerik bildirimleri alması durumunda zamanında yanıt vermesi gerektiği konusunda Pichai’yi uyardı. Son olarak, CEO’ya şirketin “yanıltıcı bilgi kaynaklı kamusal söylemi” ele almak için yumuşatma önlemleri bulundurması gerektiğini hatırlattı. Video paylaşım servisinin güvenilir haber kaynaklarını terörist propagandasından manipüle edilmiş içeriklere ve tıklama tuzağı videolara kadar, net bir şekilde ayırt etmesi gerekiyor.

YouTube’e göre platform, İsrail ve “şu an Gazze’de devam çatışmanın ardından zararlı ve yasadışı videoları kaldırma ve bağlantılı kanalları sonlandırma söz konusu olduğunda “çok dikkatli” aksiyonlar alıyor. YouTube ekibi, içerik denetimi için gece gündüz çalışıyor ve tüm içerik türlerine, “kısa videolar ve canlı yayınlar dahil” hızlı bir şekilde müdahale edebilme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.

Breton, seçimle ilgili yanıltıcı bilgilere de mektubunda değindi. Bu konuda YouTube’dan, yaklaşan seçimlere ışık tutan deepfake’leri hafifletmeye yönelik önlemler alması talebinde bulundu. Breton, bu önlemleri almanın, içerisinde Polonya, Hollanda, Litvanya, Belçika, Hırvatistan, Romanya ve Avusturya’nın da bulunduğu ülkelerdeki seçimler, ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde önemli olduğunu belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER