Teknoloji

Avrupa Birliği, X hakkında İsrail-Hamas savaşı nedeniyle soruşturma başlattı

avrupa birliği x

Avrupa Birliği X, ya da eski adıyla Twitter, hakkında resmi bir soruşturma başlattı. Soruşturma Hamas’ın ekim ayının başında İsrail’e saldırması ve ardından da İsrail’in Gazze’ye saldırmasının ardından başlayan süreçte X’in faaliyetlerinin Dijital Hizmetler Yasası’na uygun olup olmadığını tespit etmek için açıldı.

Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada, “Komisyon servisleri tarafından yasa dışı içerik ve dezenformasyonun, özellikle de terörist ve şiddet içerikli içeriklerin ve nefret söyleminin yayıldığı iddialarına ilişkin işaretler” nedeniyle soruşturmanın başlatılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu haftanın başlarında Avrupa Birliği Komiseri Thierry Breton, X’in sahibi Elon Musk’a bir mektup göndermiş ve platformun yasa dışı içerik ve dezenformasyon yaymak için kullanıldığını iddia eden bir mektup göndermişti.

Avrupa Birliği X’in kriz protokollerini inceliyor

Avrupa Birliği X’ten soruşturmayla ilgili bilgileri 18 Ekim’e kadar sunmasını istiyor. The Financial Times’a göre, AB müfettişleri şirketten kriz durumlarındaki protokolleri konusunda bilgi vermesini istedi. Breton, mektubunda X’te geçmişteki silahlı çatışmaların veya üzerinde oynanmış görüntülerin gerçek gibi sunulduğunu ve bunun medyada da yer bulduğunu belirtmişti.

The Financial Times’ın haberine göre; X, Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası kapsamında soruşturmadan geçen ilk şirket oldu. Yasaya göre, milyonlarca kullanıcısı olan ve çok büyük çevrimiçi platformları işleten Meta, Google ve Amazon gibi teknoloji devleri Avrupa Birliği’nde yasa dışı olan içeriklerden sorumlu tutulabiliyor. Avrupa Birliği, ciddi durumlarda küresel gelirin yüzde 6’sına kadar para cezası uygulayabiliyor.

İLGİLİ HABERLER