Teknoloji

Avrupa Birliği ve Japonya Merkür’ü keşif yolculuğuna başladı

Avrupa Birliği ve Japonya tarafından ortaklaşa yürütülecek Merkür‘ü keşif görevi başladı. Keşifi yapacak uzay aracı, Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldıAvrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından tasarlanan görevde Merkür’ün iç çekirdeği hakkında daha fazla bilgi toplanması amaçlanıyor. Güneş sisteminin oluşumu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek de görevin hedefleri arasında yer alıyor.

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür için bugüne kadar pek fazla keşif görevi gerçekleştirilmedi. Daha önce sadece iki uzay aracı gezegeni ziyaret etti. Mariner 10 uzay aracı 1974 ve 1975’te gezegenin üstünden geçerken, MESSENGER uzay gemisi de 2011 ve 2015 arasında gezegenin yörüngesinde dolaştı. NASA tarafından gönderilen söz konusu araçlar, Merkür’den veri ve görüntü toplayabildi. Ancak Avrupalı ve Japon gökbilimciler, yeni görevle en az tanınan iç gezegen hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı amaçlıyor.

Güneş’e olan yakınlığı ve çok yavaş dönmesi nedeniyle Merkür’de hava sıcaklığı aralığı oldukça geniş. 427 santigrat dereceye kadar çıkan sıcaklık, eksi 173 santigrat dereceye kadar düşebiliyor. Güneş ışınlarının sık sık vurması nedeniyle gezegenin yüzeyindeki radyasyon oranı da ciddi ölçüde yükseliyor. Bu da gezegenden veri toplamayı, büyük demir çekirdeğinin varlığına rağmen zorlaştırıyor. Yeni görevle çekirek hakkında daha fazla veri toplanması hedefleniyor.

ESA ve JAXA tarafından Merkür’e gönderilen uzay aracı “BepiColombo” ismini taşıyor. Araç adını İtalyan bilim insanı Giuseppe “Bepi” Colombo’dan alıyor. “İstifli hava aracı” olarak tanımlanan BepiColombo, bir ulaştırma modülü ve iki yörünge aracından oluşan ilginç bir tasarıma sahip. Yörünge araçlarından biri ESA, diğeri ise JAXA tarafından üretilmiş. ESA’nın ürettiği yörünge aracında Airbus tarafından tasarlanan seramik kaplama ve yalıtım kullanılmış. Bu sayede aracın gezegenin zorlu koşullarından korunması amaçlanıyor.

Avrupa Birliği ve Japonya tarafından uzaya gönderilen BepiColombo’nun Merkür’e 2025’in aralık ayında ulaşması öngörülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER