Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Twitter’a Dijital Servisler Yasası uyarısı

avrupa birliği twitter elonjet

Avrupa Birliği Twitter’ı ve yeni sahibi Elon Musk‘ı kurallarına uyulması konusunda uyardı. Avrupa Birliği’nin Dijital Servisler Yasası’ndan sorumlu komiseri Thierry Breton, mikro blog servisinin yasaya uygunluk konusunda uzun bir yol katetmesi gerektiğini belirtti. Kısa bir video paylaşan Breton, Musk’ın “Twitter 2.0’ı Dijital Servisler Yasası’na yetiştireceğiz” açıklamasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Avrupa Birliği yöneticisine göre, Twitter’ın Dijital Servisler Yasası’nın gereksinimlerini karşılaması için bir dizi değişiklik yapması gerekiyor. Yanlış bilgilerle agresif şekilde mücadele edilmesi, denetlemeye açık olması, hangi kullanıcıların yasaklanacağı konusunda kriterlerin net şekilde belirtilmesi ve cezaların hangi koşullarda kaldırılacağının dikkatli şekilde değerlendirilmesi talep edilenler arasında yer alıyor. Bu listeyi Mastodon aracılığıyla paylaşan Breton, Twitter’ın bunlara uyması gerektiğinin altını çizdi.

Dijital Servisler Yasası’na uyulmadığı takdirde şirketler Avrupa Birliği kapsamında yasaklarla ve küresel gelirlerinin yüzde 6’sına varan oranlarda para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Yasanın 2024’ün başlarından önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Musk daha önce yaptığı açıklamalarda Dijital Servisler Yasası’nı “çok duyarlı” olarak tanımlamıştı. Breton da yasa konusunda Musk ile hemfikir olduklarını dile getirmişti.

Avrupa Birliği Twitter’ın yeni yolundan memnun olmayabilir

Ancak Elon Musk’ın yönetimi devralmasının ardından Twitter’da yaşananlar, mikro blog servisinin Avrupa Birliği’nin çizdiği yolun aksi istikametinde hareket ettiğini düşündürüyor. Yasaklanmış hesaplara genel af çıkaran Twitter, aynı zamanda COVID-19 ile ilgili yanlış bilgilerle mücadelesine son vermişti. Avrupa Birliği Twitter’ın Musk altında izleyeceği yolu yakından takip edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER