Ulaşım

Avrupa’da otomobiller kazaların ardından otomatik olarak acil servisi arayacak

avrupa-birligi-trafik-290415

Avrupa Birliği, 31 Mart 2018 itibarıyla tüm otomobillere ve hafif ticari araçlara acil arama özelliği yerleştirilmesine dair planı onayladı. “eCall” olarak da bilinen sistem sayesinde otomobilin sensörleri tarafından tespit edilen bir çarpışmanın ardından acil servisle otomatik olarak irtibata geçilecek. Acil servis operatörleriyle sesli iletişime geçecek olan eCall, acil servis operatörlerine otomobilin modeli, konumu ve kaza zamanı gibi bilgileri aktaracak. Yolcular ve görgü tanıkları otomobil içindeki butona dokunarak eCall’u manuel olarak aktive edebilecek.

Avrupa Parlamentosu’na söz konusu yasa teklifini sunan Çek parlamenter Olga Sehnalova, AP’nin yollardaki ölümleri ve yaralanmaların ciddiyetini azaltma konusundaki iradesini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Sehnalova eCall’un bir kamu hizmeti olacağını ve tüm vatandaşlara otomobillerinin modelinden bağımsız, ücretsiz sunulacağını dile getirdi. eCall’un otomobil üreticilerine maliyetinin 100 avro olacağı açıklanırken, çözümü otomobillere sonradan yerleştirmenin daha yüksek bir maliyete yol açacağı belirtildi. Sehnalova, eCall’un hava yastıklarının da açıldığı büyüklükte bir kazada acil servisle iletişime geçeceğinin altını çizdi.

Avrupa yollarında geçtiğimiz yıl 25 bin 700 ölümle sonuçlanan kaza meydana geldi. eCall ile acil durum reaksiyon süresini yerleşim yerlerinde yüzde 40, şehir dışında ise yüzde 50 oranında iyileştirmeyi hedefleyen Avrupa Parlamentosu, sistemin her yıl 2 bin 500 kişinin hayatını kurtarabileceğine inanıyor. eCall’dan turistlerin de fayda göreceğini söyleyen Olga Sehnalova, sistemin uydu navigasyon sistemi Galileo’dan faydalanacağını belirtti.

eCall’un faydalarına rağmen, bazı AB üyeleri sistemin tüm otomobil üreticileri için zorunlu kılınmasına karşı çıkıyor. Eski Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanı Claire Perry, geçtiğimiz aralık ayında eCall’u zorunlu kılmanın faydalarının oluşan maliyeti örtmeye yetmeyeceğini belirtmiş ve ülkesinin giderek azalan kaza reaksiyon süresine vurgu yaparak Birleşik Krallık’ın sisteme ihtiyacı olmadığını dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER