Teknoloji

Avrupa Birliği TikTok hakkında birden fazla soruşturma yürütüyor

tiktok algoritma

Avrupa Birliği TikTok hakkında birden fazla soruşturma yürütüldüğünü doğruladı. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, bu soruşturmaların AB vatandaşlarının verilerinin Çin’e transferi ve çocuklara yönelik hedeflenmiş reklam gösterimi nedeniyle yürütüldüğü belirtildi. Müfettişler TikTok’un Avrupa Birliği Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uygun hareket edip etmediğini inceliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyden’in imzasını taşıyan ve ABD Federal İletişim Komisyonu Komiseri Brendan Carr’ın da paylaştığı mektupta şu ifadeler yer alıyor: “TikTok’un uygulamaları, uluslararası veri transferi de dahil olmak üzere, çok sayıda incelemenin odak noktasında bulunuyor. Bunlar arasında İrlanda’nın TikTok’un GDPR’a uyup uymadığına dair yürüttüğü inceleme ve Hollanda’nın çocuklara hedeflenmiş reklam gösterimi konusunda başlattığı soruşturma da yer alıyor.”

Ursula von der Leyden’in mektubunun Avrupa Parlamentosu’nda “Çinli yöneticiler AB vatandaşlarının verilerine erişebilir” şeklinde özetlenebilecek endişelere karşı verilen bir yanıt olduğu söylenebilir. TikTok’un veri yönetim politikaları bir süredir AB’nin merceği altındaydı. TikTok geçtiğimiz aylarda gelen bir şikayetin ardından reklamlar ve sponsorlu içeriklerin gösterimi konusunda belirli politikalar uygulama sözü vermişti.

Avrupa Birliği TikTok’un başını ağrıtan tek kurum değil

TikTok’un Atlas Okyanusu’nun diğer kıyısında da bazı sıkıntılar yaşadığı biliniyor. Şirket, ABD’de yaşayan kullanıcılarının verilerini ABD’de Oracle’a ait veri merkezlerinde saklıyor. Oracle’ın TikTok’un içerik moderasyon sistemlerini Çin müdahalesine karşı kontrol ettiği de daha önce ortaya çıkmıştı.

Avrupa Birliği TikTok hakkında birden fazla inceleme yürütse de, platformun ABD’de daha fazla sıkıntı yaşadığı söylenebilir. FCC’nin kıdemli Cumhuriyetçi komiseri olan Brendan Carr, bir süre önce TikTok’un ABD’de yasaklanması gerektiğini belirtmişti. Carr daha önce Apple ve Google’dan TikTok’u uygulama mağazalarından çıkarmalarını istemişti.

İLGİLİ HABERLER