Teknoloji

Avrupa Birliği telif hakkı yasasında değişikliğe gidiyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa birligiAvrupa Birliği, telif hakkı yasasında yapmayı planladığı değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı. Yapılacak değişikliklerle gazetecilere, yazarlara ve sesli ya da görsel içerik oluşturanlara çevrim içi ortamda paylaştıkları işler için daha iyi para ödenmesi amaçlanıyor. Yüksek hızlı internet bağlantısına erişimi de kolaylaştırmayı amaçlayan AB, bilim adamların akademik literatüre erişimini rahatlatmayı da hedefleri arasına ekledi. Söz konusu değişikliklerden AB Başkanı Jean-Claude Juncker’in “Birliğe Sesleniş” konuşmasında da bahsedildi.

“Bağlı olmamız gerek” diyen Juncker, ekonominin ve insanların bağlantıya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. AB Başkanı, bağlantıya yatırım yapmak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi.

Yeni kurallar, YouTube gibi servislere barındırdıkları medya içeriklerinin telif yasalarını ihlâl etmeyecek biçimde paylaşılmasını kontrol yükümlülüğü getiriyor. Google, hali hazırda ContentID adını verdiği bir sistemle YouTube videolarının telif hakkı ihlalinde bulunup bulunmadığını kontrol ediyor. Yeni planın basın kuruluşlarına Google Haberler gibi platformlarla içerik dağıtımı gibi konularda daha fazla imkan tanıması ise planın tartışmalı noktasını oluşturuyor. Ancak Google’ın bu riske karşı kolay teslim olmayacağını da belirtmekte fayda var. Şirket, 2014’te benzer bir yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Google Haberler’in İspanya’daki faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Google, AB’nin teklifine olan itirazını bir blog yazısı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Şirket yeni kuralların haberleri yazan, okuyan ve paylaşan herkese zarar vereceğini savundu ve çevrim içi içerik paylaşımında bariyerleri yükselteceğini belirtti. Google’a göre, yeni kurallar web’e yüklenecek içeriklerin kitlelerle buluşmadan önce avukatlar tarafından temizlenmesine neden olacak.

Avrupa Birliği ücretsiz kablosuz internet erişimine de yatırım yapacak

Avrupa Birliği, önümüzdeki dönemde parklar ve meydanlar gibi noktalarda ücretsiz internet erişimini artırmak için de 120 milyon avro değerinde yatırım yapmayı planlıyor. AB bir yandan da 2020 itibarıyla 5G internet bağlantısını hayata geçirme konusunda standartlaşmış bir plan geliştiriyor.

İLGİLİ HABERLER