Teknoloji

Avrupa Birliği teknoloji şirketlerinin vergilerini adil biçimde ödemesini istiyor

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligi teknolojiAvrupa Birliği teknoloji şirketlerinin üye ülkelerde ödediği gelir vergisini yüzde 3 oranında artıracak bir yasa teklifini değerlendiriyor. Google, Facebook ve Amazon gibi dijital teknoloji şirketlerini ilgilendiren teklifle bu gruptaki şirketlerin vergilerini adil biçimde ödemeleri amaçlanıyor.

Değerlendirilen teklif, iki aşamalı bir plandan oluşuyor. Gelir vergisi artışı, mevcut sorunlara karşı nihai bir çözüm niteliği taşıyor. Uzun vadeli reform planında ise dijital teknoloji şirketlerinin vergilerini fiziksel merkezlerinin bulunduğu ülke yerine satış yaptıkları ülkede ödemesi öngörülüyor.

Yasa teklifinde dijital şirketlerinin son yıllarda kazandığı öneme dikkat çekiliyor ve dünyanın piyasa değeri bakımından en büyük 20 şirketinden 9’unun dijital şirketler olduğu belirtiliyor. Teklifte dijital şirketlerin efektif vergi oranının da geleneksel şirketlerin yarısı kadar olduğu belirtiliyor ve bunun dijital şirketlerin satış yaptıkları ülkelerde vergilendirilmemeleriyle ilgili olduğu hatırlatılıyor.

Avrupa Birliği teknoloji şirketlerinden daha fazla vergi almak için harekete geçse de, mevcut yasa taslağının olduğu gibi yürürlüğe girme ihtimali pek yüksek görünmüyor. Teklifin yasalaşması için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor. Amerikan şirketlerine vergi konusunda avantaj sağlayan Lüksemburg ve İrlanda gibi ülkelerin bu onayı kolay kolay vermesi beklenmiyor. Yine de, Avrupa Birliği’nin daha “adil” vergilendirme konusundaki girişimlerinin bir şekilde karşılık bulması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER