Bilim

Avrupa Birliği sınırlarını dış ülkelerden gelenlere kapatıyor

avrupa birligi genel veri koruma yonetmeligi

Avrupa Birliği sınırlarını diğer milletlere kapatıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamayla birlik içindeki ülkelerin dış ülkelere sınırlarını 30 gün boyunca, çok büyük önem arz etmeyen seyahatler dışında kalanlara kapatacağını açıkladı.

AB’nin 27 üye ülkesinde yaşayanlar, bu ülkeler arasında seyahat etmeye sürdürebilecek. Ne var ki, bu üye ülke vatandaşları için de belirli kısıtlamalar geçerli olacak. Yurt dışında kalan Avrupalılar da ülkelerine geri gönderilecek.

Ülkelerine geri dönenlerin kendilerini iki hafta boyunca tecrit altına almaları ve mümkünse aile bireylerinden uzak durmaları istenebilir. Tıbbi personel, ilaç veya malların AB sınırlarına girişi veya çıkışıyla ilgili herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Kurallar üye ülkelerin kendilerini hazırlamasıyla birlikte yürürlüğe girecek. Almanya bu kuralları hemen uygulamaya sokuyor.

Aralarında İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’nın da yer aldığı Avrupa Birliği üye ülkeleri yeni tip koronavirüsten en fazla etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, tüm Avrupa ülkelerinden seyahatlere kısıtlama getirmişti. Başlangıçta Birleşik Krallık ve İrlanda bu kapsamın dışında tutulmuştu, ancak birkaç gün sonra bu ülkelerden gelenler de karara dahil edildi. Kana da da sınırlarını Kanadalı ve Amerikalı vatandaşların dışında kalanlara kapattı.

Türkiye de Çin, İran, İtalya, Irak başta olmak üzere Güney Kore, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, Hollanda, Avusturya, Mısır, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere uçuş yasağı koydu. Avrupa ülkelerinde bulunan vatandaşların ise dönüşü dün itibarıyla tamamlandı. Avrupa ülkelerinden İstanbul’a gelenler devletin belirlediği yurtlarda 14 gün boyunca karantina altında tutulacak.

COVID-19 salgını devletleri sadece sosyal mesafeyi artıracak adımlar atmaya zorlamıyor. Aynı zamanda ülkelerine giren yabancı kişilere de sınırlamaların getirildiğini görüyoruz. Bu şekilde virüsün yayılmasının engellenmesi amaçlanıyor. Avrupa’nın sınırlarını kapatması da bu stratejinin en güçlü göstergelerinden bir tanesi sayılıyor.

İLGİLİ HABERLER