Ulaşım

Avrupa Birliği otoyolları elektrikli araçlara göre yeniden şekilleniyor

avrupa birliği elektrikli otomobil

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin birlik üyeleri sınırları içinde daha rahat seyahat edebilmesi ve aynı zamanda zararlı sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla yeni düzenlemeleri kabul etti. Yeni düzenlemeler, elektrikli otomobil ve diğer elektrikli araç sahiplerine üç önemli avantaj sunuyor: Avrupa’nın ana karayolları boyunca elektrikli araç şarj altyapısının genişlemesi, pompadaki ödemelerin kolaylaşması ve fiyatlandırma ve mevcudiyet bilgisinin açık bir şekilde iletilmesi.

2025 yılından itibaren yeni düzenlemeler, Avrupa Birliği’nin Trans-Avrupa Ulaşım Ağı veya (TEN-T) sistemi olan otoyollar boyunca her 60 kilometreye en az 150kW gücünde hızlı şarj istasyonları kurulmasını zorunlu kılıyor. Bu, mevcut elektrikli araçlarla otoyol ağı boyunca uzun yolculuklarda “menzil kaygısı”nı büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Avrupa Birliği Otoyolları’nda elektrikli araç şarj istasyonları yaygınlaşıyor

Bu yeni düzenleme, önemli şehirler ve düğümler arasında bağlantı sağlayan “TEN-T çekirdek yol ağı” boyunca, en az bir adet 150kW gücünde bireysel şarj noktasına sahip olacak şekilde, toplamda en az 400kW kapasiteli şarj istasyonları oluşturulmasını 2025 yılının sonuna kadar zorunlu kılmaktadır. 2027 yılına gelindiğinde, bu kapasite en az 600kW’a yükseltilecektir.

Yeni düzenlemeler, şarj istasyonlarında kartla veya temassız cihazlarla ödeme yapılabilmesini ve abonelik gerektirmeden ad-hoc şarj ödemelerinin yapılabilmesini zorunlu kılar. Bu sayede, herhangi bir ağdan herhangi bir şarj istasyonuna çekilip, elektrikli aracınızı doğru uygulamayı veya abonelik kaydını bulmadan önce şarj etmek mümkün olacak.

Elektrikli otomobil ve van sahiplerini kapsayan bu düzenlemeler, ayrıca ağır hizmet elektrikli araçları şarj etme hedeflerini de belirliyor, deniz limanları ve havaalanlarına odaklanıyor, aynı zamanda hem otomobiller hem de kamyonlar için hidrojen yakıt ikmali ile de ilgileniyor.

Bu düzenlemeler, AB’nin “Fit for 55” inisiyatifler paketinin bir parçasıdır ve AB’nin 2030 yılına kadar (1990 seviyelerine kıyasla) sera gazı emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltma hedefine ve 2050 yılına kadar iklim nötrü olma hedefine ulaşmayı hedeflemektedir. Ulaşımın, AB’nin sera gazı emisyonlarının yüzde 25’inden sorumlu olduğu ve bunun yüzde 71’inin karayolu kullanımından kaynaklandığı belirtilmektedir.

Yeni düzenleme resmi olarak kabul edildikten sonra, AB genelinde yasa olarak yürürlüğe girebilmesi için birkaç formaliteden geçmesi gerekecek. “Yeni yasa, ‘Fit for 55’ politikamızın bir kilometre taşıdır ve Avrupa’nın genelinde şehirlerde ve otoyollarda daha fazla kamuya açık şarj kapasitesi sağlar.” dedi Raquel Sánchez Jiménez, İspanya Ulaştırma, Mobilite ve Kentsel Gündem Bakanı, bir basın açıklamasında. “Gelecekte, vatandaşların elektrikli arabalarını geleneksel benzin istasyonlarında bugün yaptıkları gibi kolayca şarj edebileceklerini umuyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER