Ulaşım

Avrupa Birliği 2024’e kadar tüm otomobillere akıllı hız yardımı teknolojisini şart koşuyor

avrupa birliği
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Birliği’nde satılan her yeni araba, yakında ISA, yani akıllı hız yardımı olarak bilinen hızlanma önleme teknolojisini içerecek. Daha geniş kapsamlı Genel Araç Güvenliği Yönetmeliğinin bir parçası olan AB yönetmeliği perşembe günü yürürlüğe girdi. Buna göre, Avrupa pazarına sunulan tüm yeni model ve araba türlerinin bir ISA sistemi içermesi gerektiğini belirtiyor. Yönetmelik, yürürlüğe girdiği tarihte showroomlarda bulunan yeni arabalar için, en azından henüz geçerli değil. Ancak Temmuz 2024’e kadar, AB’de satılan her yeni arabada yerleşik bir hızlanma önleme sistemi bulunması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu, konuyla ilgili basın açıklamasında, “ISA’nın zorunlu hâle gelmesi, karayolu güvenliği için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve karayolu trafik yaralanmalarını ve ölümlerini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir.” ifadeleri yer aldı. Komisyon, otomobil üreticilerinin artık herkes için daha güvenli yollar yaratmak için potansiyel ISA özelliklerini en üst düzeye çıkarma fırsatına sahip olduğunu söyledi.

ISA’ya aşina olmayanlar için bu terimin; ön kameralar, GPS verileri veya her ikisi aracılığıyla yol hız sınırlarını tespit edebilen bir dizi sistemi tanımladığını belirtelim. Belirli bir ISA’ya ve sürücü tarafından nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak bu teknoloji, hız sınırı hakkında hatırlatıcı geri bildirimler sağlayabilir, hız sabitleyiciyi yolun hızına uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayabilir ve hatta hız yapan araçlarda giden motora giden gücü azaltarak onu yavaşlatabilir.

Avrupa’daki birçok sürücü halihazırda ISA donanımlı araçlar kullandığı belirtiliyor. Honda, Ford, Jeep ve Mercedes-Benz gibi büyük otomobil üreticileri Avrupa pazarında bu sistemlere sahip belirli modelleri satıyor. AB tarafından finanse edilen PROSPER tarafından yapılan bir projeksiyona göre, ISA’nın zorunlu hâle geldiği bunun gibi bir senaryo, yüzde 26 ila 50 arasında daha az ölümle sonuçlanabilir.

Autocar‘ın da belirttiği gibi, ISA teknolojisi hâlâ mükemmel değil. Yayın organının gerçekleştirdiği bir test sırasında, ISA sistemi ara sıra “yavaş yanıt verdi” ve bir noktada, sessiz bir İngiliz köyünden geçerken hız sınırını saatte 60 mil, yani yaklaşık 100 kilometre olarak saptadı.

İLGİLİ HABERLER