Teknoloji

Avrupa Birliği Nvidia – Arm anlaşmasını incelemeye aldı

nvidia rtx 4060

Avrupa Birliği, Nvidia ve Arm arasındaki satın alma anlaşması hakkında resmi bir inceleme başlattı. Nvidia, geçtiğimiz yılın eylül ayında merkezi İngiltere’de bulunan Arm’ı 40 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği’nden konuyla ilgili olarak başkan yardımcısı Margrethe Vestager’in imzasıyla yapılan açıklamada, Nvidia’ın Arm’ı satın almasının diğer üreticilerin Arm’ın teknolojilerine erişmesini zorlaştırabileceği belirtildi. Bu durumun zaten hâlihazırda sıkıntı içinde olan yarı iletken endüstrisini daha derinden etkileyebileceği söyleniyor.

Arm’ın tarafsızlığı, satışa dair endişelerin merkezinde yer alıyor. Arm çip tasarımlarının kullanım lisanslarını Apple, Samsung ve Qualcomm’un da aralarında olduğu çok sayıda üreticiye veriyor. Bu üreticilerin hepsi hem birbirleriyle hem de Nvidia ile rekabet ediyor. Nvidia’nın Arm’ı kontrol etmesinin Nvidia’nın rakiplerinin aleyhine bir durum yaratmasından korkuluyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, bunun yaşanmayacağını ve Arm’ın lisans modeline bağlı kalacağını dile getirmişti. Ancak anlaşmaya şüpheyle yaklaşanlar, yetkililerin Nvidia’yı sonsuza kadar bu tarafsızlığı sürdürmeye zorlayamayacağını öne sürmüştü. Avrupa Birliği’nin basın açıklamasında, Nvidia’nın şimdiye kadar bu endişeleri gidermek adına verdiği taahhütlerin yetersiz olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği, bu anlaşmanın Nvidia’nın rakiplerinin Arm’la bilgi paylaşımını nasıl etkileyeceğini inceleyecek. Buna ek olarak, Nvidia’nın Arm’ın Ar-Ge çalışmalarına yönelik etkisi de mercek altına alınacak.

Avrupa Birliği, Nvidia ve Arm arasındaki anlaşmayı inceleyen tek kurum değil. İngiltere, ABD ve Çin’de de yetkili kurumlar satış sürecini incelemeyi sürdürüyor. İngiltere’de satışın ulusal güvenlik etkileri konusunda ayrı bir inceleme de devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER