Teknoloji

Avrupa Birliği mobil dolaşım ücretlerini bugün itibarıyla kaldırdı

avrupa birligi dijital pazarlar yasası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birligi mobil dolasimAvrupa Birliği mobil dolaşım ücretlerini kaldırma kararını uzun süre boyunca devam eden mahkeme ve müzakerelerin sonunda 2015’in ekim ayında almıştı. Geçtiğimiz nisan ayının sonlarında ise kararın 15 Haziran itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. O tarih sonunda geldi ve AB üyesi ülkeler arasındaki mobil dolaşım ücretleri kaldırıldı.

Ancak AB sınırları içinde ücretsiz mobil dolaşımdan yararlanmak için bazı koşulları karşılamak gerekiyor. Birlik üyesi bir ülkeden mobil hat servisi alan kullanıcıların her yıl 8 ay boyunca o ülkede yaşaması zorunlu tutuluyor. Bu kriteri karşılayanlar telefonlarının ses, veri ve mesaj paketlerinden AB sınırları içindeki tüm ülkelerde yararlanabiliyor.

AB, operatörlere yeni dönemde veri paketleri için bir adil kullanım sınırı belirleme izni de veriyor. Ancak bu sınırın sadece oldukça ucuz veya sınırsız veri paketlerinde uygulanması bekleniyor. Limit aşımı durumunda ise gigabayt başına ödenmesi gereken rakam 7,70 avroyu geçmeyecek. Bu tavan, 2022 itibarıyla 2,50 avroya inecek. 4 aydan uzun bir süre ülkesinin dışında olanların ise ekstra ücret ödemeleri gerekebilecek.

Avrupa Birliği mobil dolaşım bölgesine İzlanda, Lichtenstein ve Norveç’i de dahil edecek

Avrupa Birliği’nin ücretsiz mobil dolaşım kararı, Avrupa Ekonomik Bölgesi’nin içinde yer alan İzlanda, Lichtenstein ve Norveç’i de kapsıyor. Ancak bu ülkelerde ücretsiz dolaşımdan yararlanmak için biraz daha beklemek gerekecek.

İLGİLİ HABERLER