Manşetler

Avrupa Birliği’nden Meta’ya rekor ceza

avrupa birliği meta

Avrupa Birliği Meta‘ya veri transferleri nedeniyle 1.2 milyar avro ceza kesti. Kapsamlı bir soruşturma yürüten Avrupa Birliği, Meta’nın AB sınırlarında yaşayan kullanıcılarının verilerini ABD’deki sunuculara aktarmasının AB’nin ana dijital kurallarına aykırı olduğuna hükmetti.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Meta’nın potansiyel hukuki engelleri aşmak için girişimde bulunduğu; ancak bu düzenlemelerinin veri sahiplerinin temel hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri ele almadığı ifade edildi.

Bu ceza, AB vatandaşlarının özel verilerinin büyük teknoloji şirketleri tarafından nasıl ele alındığını mercek altına alan ve on yıldan uzun süredir devam eden bir hikayenin son bölümü olarak tanımlanabilir. Avrupa’daki gizlilik yasaları, özellikle bireysel haklar merkeze alındığında, ABD’de muadillerine kıyasla çok daha sıkı. Ancak dünyanın her yerinde sunucuları olan herhangi bir büyük teknoloji şirketi, fazla çaba harcamadan verileri bir sunucudan diğerine taşıyabiliyor. Bu da AB vatandaşlarının verilerinin ABD’ye gönderilerek gözetim için bir arka kapı açmayı mümkün kılıyor.

Avusturyalı avukat ve gizlilik aktivisti Max Schrems tarafından sıklıkla dile getirilen konu, sonunda AB’nin de gündemine girmişti. Mevcut Güvenli Liman anlaşmasının hükümleri Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından da yetersiz bulunurken, AB ve ABD iki bölge arasında bilgi alışverişi yapıldığında veri kontrollerini sıkılaştırması amaçlanan AB-ABD Gizlilik Kalkanı konusunda birlikte çalışıyor.

Avrupa Birliği Meta’nın veri merkezi operasyonunu GDPR’ye uyumlu hâle getirmesini istiyor

Avrupa Birliği tarafından kesilen ceza çerçevesinde İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Meta’nın beş ay boyunca AB vatandaşlarının verilerinin ABD’ye gönderimini durdurmasına karar verdi. Bu süreçte Meta’nın ABD’deki veri merkezlerindeki operasyonlarını da AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uyumlu hâle getirmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği Meta’ya büyük bir ceza kesse de, Meta da kolay teslim olmayacak. Şirket bu cezaya itiraz edecek. Meta’nın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Nick Clegg, Facebook’un veri transferi konusunda iyi niyetle hareket ettiğini ve sınırlar arası veri transferinin pek çok iş kolu için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER