Teknoloji

Avrupa Birliği Google’ın Fitbit’i satın alması hakkında soruşturma başlattı

Fitbit Versa 2 OLED ekran ve Alexa desteğiyle geliyor

Avrupa Birliği, Google hakkında Fitbit’i satın alması nedeniyle bir soruşturma başlattı. AB yetkilileri, satın almanın Google’ın çevrimiçi reklam pazarındaki liderliğini biraz daha sağlamlaştıracak olmasından endişe duyuyor. AB, Fitbit’in giyilebilir ürünlerinden toplanan reklamların da kişiselleştirilmiş reklam gösterimi için kullanılabileceğinden korkuyor.

Avrupa Komisyonu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Bileğe takılan giyilebilir ürünlerle toplanan veriler, çevrimiçi reklam pazarlarında önemli bir avantaj sağlayacak gibi görünüyor. Google’ın arama motorunda ve diğer sayfalarda sunduğu kişiselleştirilmiş reklamlardaki veri avantajını artırmak, rakiplerinin Google’a karşılık vermesini zorlaştırıyor.

Google’ın Fitbit’i 2.1 milyar dolar karşılığında satın aldığı kasım ayında açıklanmış ve o tarihten itibaren bu anlaşmaya dair endişeler de duyulmaya başlamıştı. Google ise bu endişelere Fitbit cihazlarından toplanan verilerin, reklam işinden bağımsız biçimde saklanacağını söyleyerek yanıt vermişti.

Ancak bu açıklama Avrupa Birliği’ni pek de tatmin etmemişe benziyor. AB’ye göre; Google’ın verileri ayrı bir yerde saklama sözü, şirketin Fitbit sayesinde ulaşabileceği ve reklamlarda kullanabileceği değerli verilerin tamamını kapsamıyor.

Google’ın reklam pazarındaki konumunu kuvvetlendirme ihtimaline ek olarak, Avrupa’daki dijital sağlık pazarının da satın almadan etkilenebileceği belirtiliyor. Bunun dışında, rakip cihazların Android’e uyumluluğu konusunda akıllarda bazı soru işaretleri bulunuyor.

Avrupa Birliği, Google hakkındaki soruşturmasını 9 Aralık 2020 itibarıyla tamamlamak zorunda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER