Teknoloji

Avrupa Birliği Google hakkında soruşturma başlatmaya hazırlanıyor

Google’ın Avrupa Birliği’yle yıldızı bir türlü barışmıyor. The Financial Times’ta yer alan bir habere göre, şirket mobil işletim sistemi Android ile rekabete aykırı davranışlar içine girdiği gerekçesiyle Avrupa Birliği’nin soruşturmasıyla karışı karşıya. Avrupa Birliği Google’ın Android’i daha geniş kullanım oranına ulaştırmak için lisanslama bedelini maliyetinin altına indirdiği yönündeki iddiaları araştıracak. Google’ın rakip işletim sistemlerini kullanan akıllı telefonların piyasaya çıkışının ertelenmesi için üreticilerinden ricada bulunduğuna dair iddialar da soruşturmanın konularından biri.

android-robot-logo

Soruşturmanın başlamasına ön ayak olan olay ise Nokia ve Microsoft’un AB’ye yaptığı şikayet. Windows Phone ile bir nevi kader ortaklığına giden iki şirket, Google’ın Android platformunu üreticilere kendi servislerini kullanımı konusunda bir baskı aracı olarak kullandığını öne sürmüştü. Bu iddialar kapsamında Google’ın üreticilere YouTube gibi Google servislerini cihaza önceden yükleme ve ana ekranda sabit bir yer verme konusunda baskı yapıp yapmadığı da araştırılacak. Her ne kadar Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olarak yazılımcılara ücretsiz olarak sunulsa da, Google’ın rakipleri şirketin YouTube gibi yüksek reklam gelirine sahip servisleri baskıyla cihazlara önceden yüklü olarak getirdiği iddia ediliyor.

AB’nin soruşturma başlatacağına dair iddialar henüz resmiyet kazanmazken, Google’dan The Financial Times’a yapılan açıklamada Android’in rekabet peşinde olan açık bir platform olduğunun altı çizildi ve Android’in kullanımı konusunda kararın üreticilere, mobil operatörlere ve kullanıcılara ait olduğunu belirtti.

İlgili >> The Financial Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER