Teknoloji

Avrupa Birliği Google aleyhine tekel davası açmaya hazırlanıyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Google, ABD’de tekel suçlamaları nedeniyle dava edilmekten kurtulmuş olsa da; Avrupa’da bu tehditten kurtulabilmiş değil. The Wall Street Journal’da yayınlanan habere göre; Avrupa Komisyonu, Google’ın uygulamalarından şikayetçi olan şirketlerden şikayetlerine ilişkin detayları yayınlamak için izin istedi. Google’ın rakip şirketlerinden birinin Brüksel’de bulunan bir avukatı, Avrupa Komisyonu’ndan gelen talebin daha önce de uygulanan bir prosedür olduğunu ve artık soruşturmanın istikameti konusunda bir karar açıklanmasına yaklaşıldığını belirtti.

Davaya müdahil olan şirketlerin büyük çoğunluğunu alışveriş ve seyahat siteleri ile yerel web siteleri oluşturuyor. Benzer şikayetlere ABD’de de maruz kaldığı için AB içindeki sürecin Google adına bir tür “deja vu” olduğu rahatlıkla söylenebilir. Avrupalı şirketler Google’ı kendi servis ve ürünlerini arama sonuçlarında daha görünür yerlere yerleştirmek ve rakiplere ait sonuçları da arka sayfalara saklamakla suçlanıyor. Komisyon Google’ın rakiplere ait içerikleri kendisininmiş gibi kullanıp kullanmadığını da inceliyor.

Avrupa Birliği, 2010’dan bu yana tekel iddiası çerçevesinde gelen şikayetleri ciddi biçimde inceliyor. Google sorunun çözümü adına AB yetkilileriyle sürekli temaslar gerçekleştirse de, somut bir çözüme ulaşmayı başaramamıştı. Avrupa Birliği’nde tekelden sorumlu komiserlik görevini Joaquin Almunia’dan devralan Margrethe Vestager’in de problemin mahkemede çözümünden yana tavrını ortaya koyması, Google’ın Avrupa’da mahkeme salonlarını aşındırması ihtimalini artırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER