Teknoloji

Avrupa Birliği Facebook hakkında tekel soruşturması başlattı

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

Avrupa Birliği, beklendiği gibi Facebook hakkında tekel soruşturması başlattı. Soruşturma Facebook’un sınıflandırılmış reklam kullanımı nedeniyle açıldı. Soruşturma kapsamında Facebook’un reklamverenlerden topladığı verileri sınıflandırılmış reklamlarla onlarla rekabet için kullanıp kullanmadığı araştırılacak. Yetkililer Facebook Marketplace’in Avrupa Birliği’nin kurallarını ihlâl edip etmediğini de inceleyecek.

Avrupalı düzenleyici kurumlar için veri şu sıralar en hassas konulardan biri hâline gelmiş durumda. Avrupa Birliği sağlık, tarım ve enerji sektörleri arasında bilgi paylaşımına büyük destek veriyor. Bu girişim Avrupa Birliği’nin Data Stratejisi’nde önemli bir yer tutuyor. Avrupa Komisyonu söz konusu stratejiyi geçtiğimiz yıl şubat ayında duyurmuştu.

Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri olarak büyük teknoloji şirketleriyle mücadelede ciddi mesai harcayan Margrethe Vestager, verinin rekabete aykırı şekilde kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Vestager, şu ifadeleri kullandı: “Facebook her ay yaklaşık 3 milyar kişi tarafından kullanılıyor ve toplamda neredeyse 7 milyon işletme Facebook’a reklam veriyor. Bu verilerin Facebook’a reklam sektöründe haksız bir avantaj sağlayıp sağlamadığını inceleyeceğiz. Söz konusu verilerin insanların alım satım yaptıkları platformlarda Facebook’a yardımcı olup olmadığını da mercek altına alacağız.”

Facebook, Avrupa Birliği soruşturması konusunda açıklama yapmak için de fazla zaman kaybetmedi. Şirketten Bloomberg’e gönderilen açıklamada, soruşturmada Avrupa Birliği’yle iş birliği içinde hareket edileceği ve suçlamaların temelsiz olduğunun kanıtlanacağı belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER