Teknoloji

Avrupa Birliği dolaşımda ses, veri, mesajlaşma ücretleri ve indirimleriyle ilgili teklifi onayladı

Avrupa Birliği, birlik sınırları içinde yapılacak dolaşım sırasında yapılacak telefon görüşmeleri ve mobil veri alışverişlerinden alınacak ücretler konusunda verilen teklifi onayladı. 1 Temmuzda yürürlüğe girecek olan yeni planla birlikte müşterilere kendi ülkeleri dışında herhangi bir mobil operatörü seçme imkânı tanınacak, böylelikle hem daha fazla rekabet imkanı doğacak hem de müşterilerin kapsama alanında kalma şansı artacak. Aboneler kendi ülkelerinde yararlandıkları mevcut sözleşmeden ayrı olarak AB sınırları içinde dolaşırken farklı dolaşım planları satın alabilecek, bu esnada numaraları da aynı kalacak.

Temmuz ile birlikte megabayt başına mobil verinin ücreti en fazla ?0.70 olacak. Bu rakam 2013’te ?0.45’e 2014’te ise ?0.20’ye düşecek. 1 Temmuzdan itibaren konuşma dakika ücretlerinde de indirim yapılacak, bir dakikalık konuşma ücreti en fazla ?0.29 tutacak. Bu rakam 2014 itibariyle ?0.19’a düşecek. SMS mesajı başına alınan ücret de ?0.11’e düşecek. İki yıl içinde bu ücretin de ?0.06’ya gerilemesi bekleniyor. Fiyatlara KDV dahil değil, farklı ülkelerin uyguladığı farklı KDV oranları nedeniyle ücretlerde ülkeden ülkeye değişiklik olacak.

Avrupa Parlamentosu’nun bu son hamlesi sayesinde yurtdışından döndüklerinde yüksek telefon faturalarıyla karşılan müşterilerin yaşadığı şaşkınlığın ve şokun engellenmesi amaçlanıyor.

İlgili – Europa

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER