Eğlence

Avrupa Birliği, çevrimiçi müzik platformlarının sanatçılara daha fazla ödeme yapmasını istiyor

avrupa birliği x

Avrupa Birliği, çevrimiçi müzik platformlarının sanatçılara daha adil şekilde ödeme yapmalarını sağlayacak yeni düzenlemeler için çağrıda bulundu. AB’nin düzenleme teklifinde algoritmaların öneri ve tanıtımdaki etkisinin daha şeffaf şekilde anlatılması isteniyor.

Önerilen değişiklikler, daha küçük sanatçılara adil bir şekilde telif ödenmesini sağlayacak şekilde tasarlanacak. Şu anda telif oranları, sanatçıların Spotify ve Apple Music gibi yayın platformlarında görünürlük karşılığında içeriklerinin dağıtımı için daha düşük ödemeyi kabul etmelerini sağlayacak şekilde belirleniyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri öncelikle sanatçıların desteklenmesine yardımcı olacak yeni bir yasal çerçevenin oluşturulmasına odaklanıyor.

Parlamento üyeleri, telif haklarının mevcut dağıtım şeklinin adaletsiz olduğuna inanıyor. Mevcut algoritmalar, önerilerde bulunurken büyük plak şirketlerini ve sanatçıları tercih ediyor; bu da daha az popüler ve çeşitli türlerin ortaya çıkmasını zorlaştırıyor.

Avrupa Parlamentosu raportörü Iban Garcia del Blanco, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kültürel çeşitlilik ve yazarların itibar görmesi ve adil ücret ödenmesi her zaman önceliğimiz olmuştur; bu nedenle müzik akışı hizmetleri tarafından kullanılan algoritmaların ve öneri araçlarının yanı sıra yapay zekâ araçlarının kullanımının da şeffaf olmasını sağlayacak ve Avrupalı müzik insanlarını merkeze alacak kurallar istiyoruz.”

Avrupa Birliği’nin değişiminin hayata geçmesi zaman alabilir

Bu değişim çağrısı kapsamında milletvekilleri yapay zeka kullanımına ilişkin daha fazla düzenleme yapılmasını istiyor. Yasal bir çerçevenin Avrupa Birliği düzenleyicileri tarafından fiilen uygulanmasının meyvelerini vermesi biraz zaman alabilir. Benzer şekilde Birleşik Krallık’taki düzenleyiciler de yayın uygulamalarında ücret adaleti konusunu gündeme getirdi ve hatta algoritmaların dinleme alışkanlıkları üzerindeki etkilerini araştırmaya başladı. Yayın platformlarının müzik sektörünün gelirinin yarısından fazlasını oluşturduğu bir sır değil. Dinleme, küresel ölçekte müzik endüstrisinin gelirinin yaklaşık yüzde 67’sini temsil ediyor.

İLGİLİ HABERLER