Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’ın peşini bırakmıyor

İrlanda AB'nin Apple ile aldığı vergi kararına itiraz edecek

Avrupa Birliği, Apple’ın İrlanda’da ödediği vergilerle ilgili olarak geçtiğimiz temmuz ayında alınan bir mahkeme kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Söz konusu itirazla birlikte uzun süredir devam eden mahkeme süreci biraz daha karmaşık hâle gelecek gibi görünüyor.

AB Genel Mahkemesi, geçtiğimiz temmuz ayında Avrupa Komisyonu’nun 2016’da verdiği bir kararın geçersiz olduğuna hükmetmişti. Söz konusu kararda İrlanda’nın Apple’a avantajlı bir vergi anlaşması sunduğu ve bunun da Avrupa Birliği’nin kurallarına aykırı olduğu belirtilmişti.

AB Komisyonu o dönemde Apple’ın İrlanda’ya geçmişe dönük olarak 13 milyar avro vergi ödemesine karar vermişti. Hem Apple hem de İrlanda bu karardan hoşlanmamış, Apple CEO’su Tim Cook karar için “tam bir siyasi saçmalık” ifadesini kullanmıştı.

Genel Mahkeme’nin temmuz ayında verdiği kararda ise AB Komisyonu’nun kararının gerekçesiz olduğu belirtilmişti. Karar metninde komisyonun cezayı gerekçelendirecek bir hukuki standart gösteremediği ifade edilmişti.

Genel Mahkeme’ye itiraza hazırlanan Avrupa Birliği’nin tekelle mücadeleden sorumlu şefi Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Genel Mahkeme üye ülkelerin kendi vergi yasalarını oluşturabileceğini tekrar tekrar belirtse de, bu yasaların Avrupa Birliği’nin kurallarıyla da uyumlu olması gerekiyor. Eğer üye ülkeler çok uluslu şirketlere avantaj sağlarsa, bu Avrupa Birliği’ndeki adil rekabete zarar verir.”

Apple tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise itiraz metninin inceleneceği ve Apple’ın hem İrlanda’da hem de faaliyet gösterdiği diğer yerlerde yasalara saygılı olduğu vurgulandı. Temmuz ayından bu yana gerçeklerde bir değişiklik olmadığını belirten şirket, konunun ödenen vergi miktarından ziyade ödenmesi gereken vergi miktarıyla olduğunu savundu.

İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe ise Avrupa Birliği tarafından karara itiraz edilmesinin beklenen bir şey olduğunu dile getirdi. Donohoe, bu olayın çözüme kavuşmasının yıllar alabileceğinin de altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER