Eğlence

Avrupa Birliği: Apple ve plak şirketleri ücretsiz çevrim içi müziği sonlandırmak için anlaşmadı

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Apple’ın çevrim içi müzik servisi Apple Music’in elini güçlendirmek için plak şirketleriyle internette ücretsiz çevrim içi müzik dönemini sonlandırma konusunda anlaştığına dair haberler kısa bir süre önce gündeme gelmiş, bu haberler üzerine harekete geçen Avrupa Komisyonu iddiayı inceleme altına almıştı. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, AB’nin incelemesinde Apple ve plak şirketlerinin iddia edilen anlaşmayı gerçekleştirdiğine dair bir kanıt bulunamadı.

Araştırmada plak şirketlerinin Apple veya birbirleriyle Apple Music’e avantaj sağlayacak bir düzenleme planlayıp planlamadıkları inceleme altına alındı. Soruşturma sonucunda AB yasalarına aykırı bir duruma rastlanmasa da, kaynaklar AB’nin pazarı yakından incelemeyi sürdüreceğini belirtti.

AB’nin Spotify ve diğer çevrim içi müzik servislerinden Apple’ın App Store’daki politikalarına ilişkin bilgi talebinde bulunduğu biliniyor. Düzenleyiciler Apple’ın mağazaya kabul ettiği uygulamalara yönelik kısıtlamalarına ilişkin olarak bilgi toplamaya çalışıyor. Benzer bir araştırmayı ABD Federal Ticaret Komisyonu da yürütüyor.

Apple’ın çevrim içi müzik servisi Apple Music, 30 Haziranda faaliyete geçmişti. Cupertino merkezli şirketin yeni servisine avantaj sağlamak için plak şirketleriyle gizli anlaşmalar peşinde koştuğuna dair haberler de, bu tarihten önce gündeme gelmişti. İddialar üzerine harekete geçen AB, aralarında Universal, Sony Music ve Warner Music’in de bulunduğu büyük plak şirketlerine yanıtlamaları için bazı sorular göndermiş ve bu şirketlerin Apple ile olan ilişkilerine dair detaylara ulaşmaya çalışmıştı.

Soruşturma kapsamında Apple’ın Spotify ve türevi servislerin ücretsiz müzik dinletme tekliflerini ortadan kaldırmak için plak şirketleri aracılığıyla bir baskı uygulayıp uygulamadığı da incelendi. Plak şirketlerinin Spotify’a daha çok kullanıcının ücretli abonelik modeline geçmesi konusunda baskı yaptığına dair iddialar da sıklıkla güdeme geliyor.

Müzik endüstrisi ise Apple Music ile birlikte çevrim içi müzik sektörünün mercek altına alınmasından Spotify’ı sorumlu tutuyor. Plak şirketlerinin üst düzey yöneticileri, Spotify’ın Apple Music’e karşı kendisini koruma altına almak adına AB incelemesini çağırdığını öne sürüyor. AB incelemesinin sonuçsuz çıkmasının ardından işlerin nasıl bir seyir içine gireceği merakla bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER