Teknoloji

Avrupa Birliği Android tekel soruşturması kapsamında şikayetlerini sundu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birligi androidAvrupa Birliği, Google aleyhine Android mobil işletim sistemiyle ilgili olarak başlattığı soruşturmaya dair suçlamalarını resmi olarak internet devine sundu. Soruşturma belgesinde Google’ın Android işletim sisteminde kendi servislerine ayrıcalık sağladığı belirtildi. Google Arama servisinin Avrupa’da satılan Android cihazların büyük kısmında varsayılan servis olarak işlemesi de söz konusu ayrıcalığın örnekleri arasında sayılıyor. Avrupa Birliği Android soruşturmasını resmi olarak geçtiğimiz nisan ayında başlatmış ve Google’ın diğer şirketlerin Android ile etkin rekabet etmesini engellediğini iddia etmişti.

Basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, ilk görüşlerinin Google’ın pazardaki hakim pozisyonunu kötüye kullandığı yönünde olduğunu belirtti. Vestager, Google’ın lisanslama uygulamalarıyla Android cihaz üreticilerini başka arama motorlarını ve internet tarayıcıları seçmekten alıkoyduğunu ve bunun rekabete aykırı bir durum olduğunu dile getirdi.

Söz konusu resmi suçlamalar, Avrupa Birliği ve Google arasındaki tekel tartışmalarının en yeni halkasını oluşturuyor. Şirketin kendi alışveriş servisine arama sonuçlarında ayrıcalık sağladığı iddiasıyla başlatılan Avrupa Birliği soruşturmasının da yakında karara bağlanması bekleniyor. Vestager, konuya ilişkin olarak Google tarafından iletilen çok büyük miktardaki verinin incelendiğini belirtti. AB tarafından Google aleyhinde yürütülen resmi soruşturmalar ise şu an itibarıyla reklam, haber makalelerin çıkarılması ve seyahat ile haritalar olmak üzere üç farklı alana odaklanıyor.

Avrupa Birliği’nin elinde kestiği cezalarla Google’ın iş modelini değiştirebilecek bir güç bulunuyor. Şirket, her soruşturmada yıllık küresel gelirinin yüzde 10’u oranında ceza ödeme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu da her iki soruşturmanın toplamında 14 milyar dolarlık bir cezanın ödenebileceği anlamına geliyor. Google, AB kararının ardından Avrupa Adalet Divanı’na itirazda bulunabilecek. Şirket, dilediği takdirde karar öncesi uzlaşma yollarını da arayabilir.

Google’dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada Android iş modelinin üretim maliyetlerini düşük ve esnekliği yüksek tutacak biçimde tasarlandığı belirtildi ve tüketicilere cihazları üzerinde emsali olmayan bir kontrol sağlandığı ifade edildi. Şirket, Android cihaz üreticileriyle yapılan lisans anlaşmalarının gönüllülük esasına dayandığının da altını çizdi. Google’ın önünde Avrupa Birliği Android soruşturmasında aleyhine yöneltilen suçlamalara resmi olarak yanıt vermek için 12 haftalık bir süre bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER