Teknoloji

Avrupa Birliği, Adobe’nin Figma’yı satın almasını soruşturuyor

adobe figma

Avrupa Birliği, Adobe’nin ürün tasarım platformu Figma’yı satın alma teklifini incelemek üzere detaylı bir rekabet soruşturması başlatıyor. Bu anlaşmanın, etkileşimli ürün tasarım yazılımı ve dijital varlık oluşturma araçlarına yönelik küresel pazarlarda rekabeti azaltabileceği konusunda uyarılar bulunuyor.

AB Komisyonunun kararı ne zaman verilecek?

Komisyonun, önümüzdeki adımlara karar vermek için 14 Aralık’a kadar süresi var. Bu, anlaşmanın onaylanması için düzeltme talepleri, birleşmenin tamamen engellenmesi veya AB’nin erken endişelerinin yersiz olduğunun anlaşılması durumunda onay verilmesi anlamına gelebilir.

Konuyla ilgili bir basın açıklamasında, Avrupa Komisyonu işlemin etkileşimli ürün tasarım araçlarına ve dijital varlık oluşturma araçlarına yönelik potansiyel etkisine dair ana endişesini ortaya koydu. Figma’nın Adobe’un Creative Cloud paketiyle paketlenip paketlenmeyeceğinin rakip yazılım sağlayıcılarını dışlayıp dışlamayacağını da inceleyecek.

Adobe’nin Figma satın almasıyla ilgili geçmişteki gelişmeler

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Adobe, Figma’yı yaklaşık 20 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurmuştu. Eğer onaylanırsa bu satın alma, Facebook’un 2014 yılında WhatsApp için ödediği 19 milyar doları aşabilir. Adobe’nin teklifi, sadece Wall Street’in aşırı pahalı olduğunu düşünmesi nedeniyle değil, aynı zamanda Adobe’un kendi ürün tasarım platformu Adobe XD ile Figma’nın daha popüler hizmeti arasındaki benzerlik nedeniyle de hemen en baştan eleştirileri toplamaya başladı. Adobe, anlaşmayı duyurduktan sonra XD’yi genel kullanımdan kaldırmaya başladı, ancak düzenleyici kuruluşlar, ürün tasarım yazılımı pazarında birkaç alternatiften biri üzerinde kontrol sağlamanın rekabeti ve yeniliği boğabileceğinden endişe ediyor.

Ayrıca bu birleşme ABD ve İngiltere‘de de değerlendiriliyor. İngiltere durumu 13 Temmuz’da benzer bir “ikinci aşama” soruşturmasına yükseltti. İngiltere’nin soruşturmasının yasal son tarihi 27 Aralık, ancak hangi soruşturmanın önce sonuçlanacağı konusunda net bir bilgi yok.

Adobe’nin 2023’te Figma anlaşmasını tamamlama beklentisi hâlâ mümkün görünüyor ancak AB soruşturmasının eklenmesiyle bunun gerçekleşme ihtimali düşüyor. Bu durum, tasarım yazılımı endüstrisindeki dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir etki yaratabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER