Teknoloji

Avrupa Amerikan teknoloji devlerine karşı saldırgan tavrını yeni soruşturmayla sürdürecek

avrupa birliği dijital hizmetler yasası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Birliği’nin aralarında Google ve Amazon’un da bulunduğu bazı Amerikan şirketleri hakkında geniş kapsamlı bir soruşturma başlatmaya hazırlandığı söyleniyor. The Financial Times’ın haberine göre, bu kapsamlı inceleme Avrupa’da ortak dijital pazar kurma planı çerçevesinde yürütülecek. Planın Avrupa Komisyonu tarafından görüşülüp oylanmasının ardından soruşturma sürecinin başlaması öngörülüyor.

Söz konusu soruşturma, geçtiğimiz ay içinde AB tarafından Google aleyhine başlatılan tekel soruşturmasından bağımsız olsa da, temel hatları itibarıyla aynı alanı kapsıyor. Örneğin, soruşturma kapsamında şirketlerin arama sonuçlarını nasıl listelediği paralı bağlantılar ve reklamlar göz önüne alınarak incelenecek. Buna ek olarak Amerikan şirketlerinin veri yönetimi ve servisler arası geçişler konusunda kullanıcılara kolaylık sağlayıp sağlamadıkları da araştırmada gözler önünde bulundurulacak.

Yasa taslağı, Netflix ve türevi platformların geleneksel yayıncıların uyması gereken kurallara dahil olup olmadıklarını inceleme altına alacak. Avrupa Komisyonu’na göre, Netflix kategorisindeki servislerin TV şirketlerine kıyasla daha az yükümlülüğe tabi tutulması ve WhatsApp ile Skype gibi telekom şirketlerine yakın bir yerde konumlandırılması daha makul bir tercih izlenimi uyandırıyor. Taslağın yasalaşması ve soruşturmanın başlatılması durumunda AB’nin son dönemde Amerikan teknoloji şirketlerine karşı izlediği saldırgan tutuma yeni bir halka daha eklenmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER