Teknoloji

Avrupa akıllı telefon pazarında düşüş sürüyor

apple iphone 13

2022’nin ilk çeyreği, Avrupa akıllı telefon pazarında 2013’ten bu yana en kötü ilk çeyrek olmuştu. Bu kötü gidiş yılın ikinci çeyreğinde de devam etti. Pazar bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 oranında küçüldü. Geride kalan üç aylık dönemde Avrupa’da toplam 40.3 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştirildi. Bunun 2020’den bu yana en kötü ikinci çeyrek olduğu belirtildi.

Bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre, pazar yüzde 11 oranında küçüldü. Ancak bu durum pazardaki dinamikleri anlatmak için tam anlamıyla yeterli olmuyor. Küresel ekonomideki dalgalanmalar ve COVID-19 kaynaklı sorunların yeniden ortaya çıkması, tüm bölgelerde akıllı telefon pazarını etkilemişe benziyor.

Pazarın zirvesindeki Samsung ve Apple için ilk bakışta pek sorun yok gibi görünüyor. İki şirketin de satışları ve pazar payları bir yıl önceye kıyasla artmış durumda. Ancak bir önceki çeyrekle karşılaştırma yapıldığında keskin bir düşüş yaşandığı fark ediliyor.

avrupa akıllı telefon Samsung açısından 2021’in ikinci çeyreği şirket tarihinin en zayıf dönemlerinden biriydi. O dönemde şirketin Vietnam’da bulunan fabrikalarında üretim durdurulmuştu. Bu da ikinci çeyrek performansını daha az etkileyici hâle getiriyor. Samsung’un Rusya’dan çekilmesinin de tabloda etkili olduğunu belirtmekte fayda var.

Counterpoint’in verilerine göre, benzer bir durum Apple için de geçerli. iPhone SE 2022’nin satışları iyi gitse de, Rusya pazarından çekilmek de tabloyu Cupertino merkezli şirket için kötüleştirdi.

avrupa akıllı telefon Xiaomi ise Samsung’un yaşadıklarının tersini deneyimlemiş gibi görünüyor. 2021’in ikinci çeyreği, Xiaomi’nin Avrupa akıllı telefon pazarındaki en iyi dönemiydi. 2022’nin ikinci çeyreğinde ise işler iyi gitmedi. Ancak Samsung ve Apple’ın Rusya’dan çekilmesi de Xiaomi’ye yaradı.

Avrupa akıllı telefon pazarında ilk beşi tamamlayan şirketler Oppo ve Realme oldu. Oppo bu dönemde Çin’deki tedarik ve üretim sorunlarından etkilenirken, Realme yıllık bazda çift haneli büyüme oranı yakalamayı başardı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER