Teknoloji

Avea LTE-Advanced testlerini aylar önce yaptı, şebekesinde maksimum 84 Mbps hız sunmaya başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz ayın sonunda Turkcell ve Vodafone, LTE-Advanced teknoloji testleriyle ilgili gelişmeleri paylaşmış, ulaştıkları hızları duyurmuştu. Avea’nın o zamanlar sessiz kalması bazılarının kafasında şirketin 4G testleriyle ilgilenmediği şeklinde bir izlenim uyandırmış olabilir. Halbuki mobil operatör Aralık 2012’de deneme yapmak için gerekli olan izni BTK’dan alan ilk mobil operatör olmuş ve ilk testlerini de 4 Nisan 2013 tarihinde tamamlamış. Avea yöneticilerine göre bu, çok da heyecan duyulacak bir gelişme değil. Kendileri için daha heyecan verici olan ayrıntının bazı baz istasyonlarında 84 Mbps’lik kapasitenin kullanıma sunulmaya başlanması olduğunun altını çiziyorlar.

avea-yeni-logo-260713İstanbul Ümraniye’de bulunan AveaLabs Araştırme-Geliştirme Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Avea, şebeke teknolojileri konusunda yaptığı son çalışmaları paylaştı. Toplantıya ev sahipliği yapan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, Türkiye’nin ilk LTE-Advanced testini kendilerinin gerçekleştirdiğini, gelinen noktada Türk Telekom Grubu şirketi Argela ile birlikte LTE-Advanced teknolojisine sahip baz istasyonu ve ağ birimleri üretimi yapacak bilgi ve birikime sahip olduklarını kaydetti.

300 Mbps Hız Testi
300 Mbps Hız Testi

Şahin’in belirttiğine göre Avea ilk LTE-Advanced testlerini 4 Nisan 2013 tarihinde tamamlamış. Yani, Avea ilgili çalışmaları rakiplerinden tam 4.5 ay önce tamamen gerçekleştirdiğinin altını çiziyor. Tek terminalle 300 Mbps hız denemesinde 300 Mbps indirme hızına ulaşan şirket böylelikle dünyada üçüncü, Türkiye’de ise birinci mobil operatör oldu. Ayrıca şirket testler kapsamında 3 taşıyıcı ve 3 terminal kullanarak 450 Mbps hıza ulaştı. Söz konusu testler AveaLabs’te tekrarlandı ve bu hızlara ulaşıldığı da görüldü. Bu arada Şahin, üstü kapalı olacak şekilde Turkcell’in gerçekleştirdiği LTE-Advanced testini işaret etti, 900 Mbps ve bunun üzerindeki sonuçların 3 modemin aynı anda kullanılmasıyla elde edildiğini dile getirdi.

450 Mbps Hız Testi
450 Mbps Hız Testi

Öte yandan Avea, 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini şebeke iletişim kulelerinde aktif hâle getirmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda MobilPlus olarak adlandırdığı çift taşıyıcılı mobil geniş bant teknolojisini 81 ilde sunmaya başlayan mobil operatör şimdi de çift taşıyıcının yanına çift anteni ekleyerek şebekede 84 Mbps maksimum hızlara erişmeye başladı ve bu alanda da Türkiye’nin ilk mobil operatörü olduğunu kaydetti. Avea, erişilen bu hızların yurt dışında 4G şebekeleriyle elde edilen hızlardan daha yüksek seviyede olduğunun da altını çizdi. Mobil operatör yıl sonuna kadar 84 Mbps desteğine sahip baz istasyonu sayısını daha da artırmayı, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu hücrelerde bu teknolojiyi sunmayı hedefliyor. Bu da söz konusu noktalarda bulunan Avea abonelerinin şimdikinden daha hızlı şekilde veya kullanıcı sayısının artması durumunda bile aynı seviyedeki hızlarla internete bağlanmalarını sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER