İncelemelerManşetler

Avea inTouch 4 İncelemesi

avea-intouch-4-inceleme-00030

Kendi markasını taşıyan ilk akıllı telefonunu 2012’nin sonlarında inTouch adıyla çıkaran Avea, 2014 bitmeden hemen önce bu serinin dördüncü nesil ürünüyle karşımıza çıktı. Avea inTouch 4 görkemli bir gecede lanse edilmişti ve doğrusunu söylemek gerekirse telefon da bu geceyi hak edecek şekilde görkemli görünüyordu. 5 inç ekran, dört çekirdekli işlemci, 13 megapiksel kamera gibi başlıca özelliklere sahip olan bu akıllı telefonla ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

Tasarım

Avea inTouch 4’ü elinize aldığınızda bu telefonun inTouch serisinin daha önceki üyelerinden daha farklı olduğunu fark edeceksiniz. 139.6 x 71.4 x 10 mm.’lik boyutlara sahip olan bu akıllı telefon belki günümüzün standartlarında ince sayılmaz, ancak kavisli arka yüzü sayesinde rahatlıkla kavranıyor ve kullanılabiliyor. 130 gr.’lık ağırlığın da gayet makul olduğunu, telefonun kullanımı ve taşınması sırasında fazla ağırlık hissi yaratmadığını söylememiz gerekiyor.

avea-intouch-4-inceleme-00009

[quote_left]AVEA INTOUCH 4 İÇİN SEÇİLEN RENKLERİN HER BİRİ TELEFONA LÜKS HAVASINI VERİYOR. FIRÇALANMIŞ METAL YÜZEY DE BUNA KATKI SAĞLIYOR. [/quote_left]

inTouch 4’ün plastik yüzeyi fırçalanmış metal görünümüyle epey çekici görünüyor. Telefonun arka kapağı yerinden çıkarılabilir olsa da, bu arka kapak belirli bir süre sonra çıkarılıp takılmalar nedeniyle sağlamlığını kaybetmiyor, yerinden oynamıyor. Sonuçta Avea inTouch 4 yekpare gövdeli bir akıllı telefonun hissini vermeyi başarıyor. Carbon Siyah, Titanium Gri ve Gold şeklinde, özel olarak adlandırılmış renk seçeneklerinin her biri de Avea inTouch 4’ü lüks bir telefon görünümüne sokmayı başarıyor. Karşımızda 619 TL’lik bir telefon değil de, fiyatı 1000 TL’nin üstünde bir telefon varmış gibi görünüyor.

avea-intouch-4-inceleme-00011

[quote_right]EKRAN ALTINDA YER ALAN ARKA AYDINLATMALI, KIRMIZI RENKLİ NAVİGASYON TUŞLARI INTOUCH 4’E HOŞ BİR HAVA KATIYOR.[/quote_right]

5 inç’lik ekranın etrafını çevreleyen çerçeve fazla geniş tutulmamış. Özellikle uzun kenarların çerçevesi epey dar, bu da telefonun daha dar olmasını ve daha kolay tutulmasını sağlıyor. Alt ve üstte kalan kenarlar daha kalın ve buralarda çeşitli elemanların yerleştirildiğini görüyoruz. Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları mevcut. Geri, ana ekran ve çoklu görev işlevlerini gören bu tuşların tasarımı standardın dışında. Ortadaki yuvarlak tuş ana ekran tuşu işlevini görürken, bunun sağında ve solunda yer alan tuşların işlevleri yazılımdan ayarlanabiliyor. Ayrıca bu tuşların kırmızı renkli olması da inTouch 4’e ayrı bir hava katıyor. Ekranın üstünde de ahize hoparlörü, 5 megapiksel kamera, LED durum gösterge lambası ve yakınlık sensörünü görüyoruz.

avea-intouch-4-inceleme-00015

Telefonun sağ kenarında ses tuşları ve güç butonu bulunurken sol kenarda herhangi bir buton veya giriş-çıkış elemanı görmüyoruz. Alt kenarda microUSB portu ve mikrofon, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, plastik arka kapak yerinden çıkarılabiliyor, ancak kapağı kaldırdığımızda inTouch 4’ün pilinin gövdeye sabitlendiğini, çıkarılamadığını görüyoruz. Yine de, microSIM ve microSD kart yuvaları arka kapağın altında bulunuyor. Kapağı yerine takıp baktığımızda arka tarafta 13 megapiksel kamera, LED flaş, bu ikilinin altına yerleştirilmiş Avea logosu dikkat çekiyor. Alt kenara doğru hoparlör ızgarası konumlandırılmış. Onun üstündeki Avea inTouch 4 logosu da telefona hoş bir hava katmış.

avea-intouch-4-inceleme-00021

Donanım ve Performans

Avea inTouch 4’ün 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlük değerine sahip. inTouch 4’ün bulunduğu fiyat segmentindeki bir telefon için bu ekran büyüklüğü ve çözünürlük fazlasıyla yeterli, hatta onun da üstünde. Bu ekran makul keskinlik ve kontrastı sunuyor. Ekranın siyah renk derinliği çok yüksek değil. Buna rağmen ekranın parlaklığı ve renk canlılığı kullanıcıları tatmin edecek seviyede. Güneş ışığı altında da rahat bir kullanım sağlıyor. Kısacası Avea inTouch 4’ün ekranı belki çok mükemmel değil, ancak telefondan maksimum faydayı almak için fazlasıyla yeterli oluyor.

avea-intouch-4-inceleme-00002

inTouch 4’te 1.2 GHz dört çekirdekli, 64-bit tabanlı Qualcomm Snapdragon 410 yongaset bulunuyor. Bu yongaset Adreno 306 grafik işlemci birimini de içeriyor. Bu pakette 1 GB RAM de bulunuyor. Avea, inTouch 4’ün teknik özellikleri içinde depolama alanı miktarına yer vermiyor, ancak görünüşe göre inTouch 4’te kullanıcılar için ayrılmış yaklaşık 5 GB büyüklüğünde bir alan bulunuyor. microSD kart yuvasının varlığı sayesinde depolama alanını daha da genişletmek mümkün oluyor.

avea-intouch-4-antutu-benchmark01

[quote_eft]AVEA INTOUCH 4 PERFORMANS BAKIMINDAN FİYATI 1000 TL CİVARINDA OLAN TELEFONLARLA BENZER BİR ÇİZGİ İZLİYOR.[/quote_left]

Avea inTouch 4 performans bakımından segmentinin üstünde bir görünüm sergiliyor. Android cihazlarının performanslarını ölçmekte sıklıkla kullandığımız AnTuTu benchmark yazılımında Avea inTouch 4 20453 puan elde etti. Fiyatı 1000 TL civarında olan çoğu akıllı telefon da aynı seviyede puanlar elde ediyor. Pratikte de Avea inTouch 4 bu tabloyu destekler nitelikte bir performans sergiliyor. Avea Tema kullanıcı arayüzünde geçişler seri şekilde yapılıyor, uygulamalar ve oyunlar da fazla bekletmeden açılıyor. Bununla birlikte Avea inTouch 4’ü kullanırken ara sıra takılmalar gözlemlediğimizi de belirtmemiz gerekiyor. Belki ileride çıkarılacak güncellemelerle bu noktada iyileşme sağlanabilir. Genel olarak konuşacak olursak, Avea inTouch 4’ün performansı 619 TL fiyatlı bir telefon için oldukça iyi seviyede.

avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00014 avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00015

inTouch 4’te 2100 mAh kapasiteli pil yer alıyor. Bu pil genel olarak sabahtan akşama bir iş gününü rahatlıkla çıkaracak kadar gücü size sunuyor. Zaten bu da çoğu akıllı telefon kullanıcısı için yeterli olan kriter. Sabah şarjdan çıkardığınız telefonu çoğunlukla gece yatarken şarj etme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Tabii ki, Avea’nın inTouch 4’e eklediği BatteryGuru uygulamasını kullanarak pil performansında dikkate değer gelişimler sağlayabilirsiniz. BatteryGuru uygulaması arka planda çalışıyor, sizin kullanım alışkanlıklarınızı takip ederek buna göre bir performans stratejisi belirliyor, sonuç olarak pil tüketiminin azalmasına katkıda bulunuyor.

Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi klasik bağlantı desteklerini görüyoruz. Buna ek olarak Wi-Fi Direct ile önemli bir farklılığın yaratıldığına dikkat çekmeliyiz. Öte yandan HSPA+ desteğiyle mevcut 3G şebekelerinde yüksek hızlı mobil internet bağlantısı kurmayı sağlayan Avea inTouch 4’te LTE desteği de mevcut. 4G LTE şebekelerinin bu yılın sonlarında hayata geçmesi hedefleniyor. Bugün Avea inTouch 4 satın alanlar, yıl sonunda 4G LTE şebekeleri faaliyete geçtiğinde yüksek hızdan yararlanma şansına da cihazlarını değiştirme ihtiyacı duymadan sahip olacaklar.

avea-intouch-4-inceleme-00022

Bu arada Avea inTouch 4’ün arkasında yer alan hoparlöre de değinmeden geçmeyelim. Dolby teknolojisiyle desteklenen bu hoparlör akıllı telefon standartlarının üstünde bir ses çıkışı sağlıyor. Telefonda yüklü olarak gelen Dolby uygulaması sayesinde farklı ses profillerini seçmek, telefondan alınan ses deneyimini farklılaştırmak mümkün oluyor. inTouch 4 ile müzik dinlerken veya film izlerken başka bir hoparlöre ihtiyaç duymazsınız.

Yazılım

Avea inTouch 4’te Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Avea’nın daha önceki akıllı telefonlarında da gördüğümüz Avea Tema mevcut. Avea Tema, önceki sürümlerine göre daha sade bir görünüme sahip. Bu da telefonun üstündeki yükün hafiflemesine katkı sağlıyor.

avea-intouch-4-inceleme-00030

[quote_right]AVEA’NIN MOBİL UYGULAMALARI VE AVEA TEMA, INTOUCH 4’ÜN AYIRT EDİCİ UNSURLARINDAN.[/quote_right]

Ana ekranın alt kısmında Telefon, Mesajlar, İnternet Tarayıcısı, Kamera ve uygulama menüsü gibi bölümlere ulaşmayı sağlayan kısayollar mevcut. İnternet Tarayıcı kısayolu Yandex’in mobil internet tarayıcısına açılıyor. Bunun dışında cihazın yerleşik internet tarayıcı uygulaması da mevcut. Genellikle cihazlarda yüklü bulunan, Android’in yerleşik internet tarayıcısı diğer tarayıcılardan daha iyi performans sergiliyor. Biz de bundan yola çıkarak Avea inTouch 4’ü deneyimlerken Android’in kendi internet tarayıcısını kullanmayı tercih ettik.

avea-intouch-4-inceleme-00032

Avea Tema içinde üç boyutlu genel görünüm daha önce olduğu gibi yine mevcut. Normal bir Android telefonunun aksine, Avea Tema’nın ana ekranına istediğiniz kadar panel ekleyebilir, bunları widget’ler, uygulamalar veya klasörlerle doldurabilirsiniz. Uygulama menüsü de sayfalı yapıda hazırlanmış. Buraya eklenen arama motoru uygulamaları daha rahat bulmayı sağlarken, uygulama kısayolları popülarite veya isme göre sıralanabiliyor.

avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00007

avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00008avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00009Operatör markalı telefonların vazgeçilmezi operatöre ait olan uygulamalardır. Avea inTouch 4 için de bu durum geçerli. Avea Mobil Dergi, Online İşlemler, Bulutt, Seyahat, Tivibu Cep gibi Avea’nın farklı uygulamaları yüklü geliyor. Bunun dışında Akbank Direkt uygulamasının da yüklü olarak sunulduğunu görüyoruz. El Feneri, Hesap Makinesi, Görev Yöneticisi, BatteryGuru gibi diğer Avea inTouch 4’e özel uygulamaların yanı sıra Google’ın servislerine ait çeşitli Android uygulamaları da diğer Google sertifikalı bütün Android telefonlarında olduğu gibi Avea inTouch 4’te de mevcut. Google Play Store’dan binlerce oyun veya uygulamayı da yükleyip kullanabilirsiniz.

avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00016inTouch 4’ün Avea tarafından öne çıkarılan özelliklerinden bir tanesi de hareket algılama. Bu sayede İnternet Tarayıcısı ve Galeri uygulamalarını el hareketleriyle kontrol etmek mümkün oluyor. Ayarlar içinde yer alan Hareket Algılama bölümü üzerinden bu özelliği sözünü ettiğimiz uygulamalar için kapatıp açabilirsiniz. Hareket algılama özelliği iyi şekilde çalışıyor, ancak en iyi şekilde kullanım için elinizi sanki bir daire çiziyormuş gibi sallamanız yerinde olacaktır. Öte yandan hareket algılama özelliği Android’in yerleşik internet tarayıcısı üzerinde çalışıyor, ana ekranda bağlantısı verilen Yandex.Browser’da işlemiyor, bunu da belirtmemiz gerekiyor.

Kamera

Avea inTouch 4’ün arkasında 13 megapiksel, otomatik odaklı, LED flaşlı kamera bulunuyor. Bu kamera yazılım desteğiyle maksimum 18 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor. Önde de 5 megapiksel çözünürlük destekli ikinci bir kamera bulunuyor. Avea inTouch 4’ün Kamera uygulaması sade ve kullanışlı arayüzüyle fotoğraf ve video çekimini daha kolay hâle getiriyor. Ekranın bir kenarında fotoğraf ve video çekim tuşları bir arada bulunurken, kamera değiştirme, flaş, efektler ve ayarlar gibi kısayollar da ekranın diğer kenarında yerleştirilmiş şekilde bekliyor.

avea-intouch-4-ekran-goruntuleri-00010

Çekim modları arasında Normal, Otomatik, Manuel, HDR, Panorama ve Gülümseme algılama bulunuyor. Farklı efektler sayesinde fotoğraflarınıza renk katabilirsiniz. Ne var ki, efektler ön kamera için kullanılamıyor. Ancak ön kamera için Güzellik, Selfie ve Gülümseme gibi çekim modlarının mevcut olduğunu da belirtelim.

[quote_center]AVEA INTOUCH 4 İLE 18 MEGAPİKSEL ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ FOTOĞRAFLAR DA ÇEKEBİLİRSİNİZ.[/quote_center]

Avea inTouch 4’ün kameralarının performansı beklentilerin üzerinde. Sadece 13 megapiksel fotoğraflarda değil, yazılım desteğiyle 18 megapiksel çekilen fotoğraflar bile yüksek detaylara sahip. Fotoğraflara yakınlaştırma yaptığınızda detayların hemen kaybolmadığını göreceksiniz. Gece manzara çekimlerindeki düşük gürültü miktarı da memnun ediyor. Öndeki 5 megapiksel kamera da geniş açılı, yüksek çözünürlüklü ve yeteri kadar parlak selfie fotoğraflar çekmeye olanak sağlıyor.

Video tarafında Avea inTouch 4’ün arka kamerası 1080p Full HD video kayıt yaparken ön kamerası da 720p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Arka kamerayla yapılan video kayıtları hakkında konuşacak olursak, netliğin ve parlaklığın şaşırtıcı derecede iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sürekli odaklama biraz yavaş kalıyor, bu da özellikle kameranın hareket ettirildiği durumlarda kısa süreli bulanıklaşmalara neden oluyor. Ortam sesleri kaliteli ve net şekilde kaydediliyor. inTouch 4 bu açıdan da başarılı.

Sonuç

Operatör markalı akıllı telefonlar ülkemizde yüksek kullanıcı ilgisiyle karşılaşıyor. Fiyat bu noktada en önemli etken. 619 TL gibi bir fiyatın Avea inTouch 4 ayarında bir telefon için fazlasıyla uygun olduğunu söylemek gerekiyor. Bugün Avea inTouch 4’ün teknik özelliklerini barındıran telefonların fiyatları genellikle 1000 TL’nin etrafında salınıyor.

avea-intouch-4-inceleme-00033

Avea inTouch 4 birçok açıdan sahiplerini memnun edecektir. 5 inç HD ekranı yeterli görüntüleme alanını sunuyor, aynı zamanda düzgün bir görsel deneyim elde etmeyi sağlıyor. Dört çekirdekli Snapdragon 410 işlemci belki mükemmel bir performans sunmuyor, ancak inTouch 4’ün hitap ettiği kullanıcıların günlük işlerini karşılamak için yeterli oluyor. Pil de bir günü kurtarmak için fazlasıyla yeterli. Hem ön hem de arka kamera Avea inTouch 4 kullanıcılarını epey memnun edecektir. Kullanıcı arayüzü ve uygulamalar bakımından da Avea inTouch 4 daha baştan çoğu ihtiyacı karşılayacak unsurları barındırıyor. Hareket algılama belki elzem değil, ancak bunu pastanın kreması olarak nitelendirebiliriz.

Bir akıllı telefon için fazla para vermek istemeyen, yine de düzgün bir deneyim yaşamak isteyenler için Avea inTouch 4 tercih edilebilir, yüksek fiyat-performans oranına sahip bir ürün niteliğini taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER