Teknoloji

Automattic, mesajlaşma uygulaması Beeper’ı satın aldı

beeper

WordPress.com ve Tumblr’ın sahibi Automattic, geçtiğimiz yıl Apple’ın iMessage egemenliğine meydan okuyan Beeper Mini uygulamasının üreticisi Beeper’ı bünyesine kattı. Bloomberg‘in salı günü bildirdiğine göre Automattic, bu girişim için beklenenden yüksek bir meblağ olan 125 milyon dolar ödedi. Bu satın alma, Amerikan Adalet Bakanlığı’nın Apple’a karşı yürüttüğü antitröst davasına daha fazla mühimmat sağladı.

Automattic, çeşitli sohbet servislerinin API’larına erişim sağlayan Texts adında bir uygulamaya zaten sahipti. Beeper da temelde aynı misyona ve markalamaya sahip olup, şimdi iki rakip ekip, Beeper CEO’su Eric Migicovsky liderliğinde birleşecek. Migicovsky, Automattic bünyesine katılacak.

Pebble’ın yaratıcısından yeni bir hamle

Öte yandan Eric Migicovsky, Pebble akıllı saatinin yaratıcısı olarak da tanınıyor. Bu cihaz, 2010’ların başında giyilebilir teknolojiye olan ana akım ilgiyi başlatan çekici ve basit bir öncüydü. Migicovsky salı günü New York Times‘a yaptığı açıklamada, Beeper ve Texts’in bu yılın ilerleyen dönemlerinde birleşik bir servis başlatacağını söyledi. İki ekip, Portekiz’de yapılacak bir toplantıda iki hafta içinde çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.

Migicovsky, iki şirketin uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirten bir blog yazısında, “Automattic’in CEO’su Matt [Mullenweg] ve ben yıllardır birbirimizi tanıyoruz,” dedi. “O, Beeper’ın erken bir kullanıcısı, destekçisi ve yatırımcısıydı. Amacımızda (dünyanın en iyi sohbet uygulamasını inşa etmek), yaklaşımımızda (mümkün olduğunda açık kaynak kullanmak) ve bağımsızlığımızda (Beeper, Automattic’in Diğer Bahisler bölümünün bir parçası olarak bağımsız bir şekilde işletilecek) çok iyi bir uyum içindeyiz.”

Automattic’in satın alma fiyatı, Beeper Mini’nin ün kazanmasına neden olan iMessage entegrasyonunun Android üzerinde sadece birkaç gün sonra engellenmesi göz önüne alındığında şaşırtıcı. Beeper, kısa süren bu mücadeleyi, açık ve güvenli mesajlaşma standartları için bir mücadele olarak çerçevelendirdi. Apple ise bunu, iPhone’dan iPhone’a sohbetlerin mavi baloncukları gibi kendi kapalı ekosisteminin ana cazibe noktalarından birine yönelik bir tehdit olarak gördü.

Automattic’in satın alma fiyatını sorgulatan bir diğer neden, Apple’ın bu yılın ilerleyen zamanlarında iPhone’lara RCS (zengin iletişim hizmetleri) desteği getirme planı. iPhone ve Android kullanıcıları arasındaki baloncuklar yeşil kalmaya devam edecek olsa da, RCS sohbetleri, uçtan uca şifreleme gibi benzer bir özellik seti ile iMessage cazibesinin çoğunu taklit ediyor.

Automattic’in geçici CEO’su Toni Schneider, New York Times’a yaptığı açıklamada, düzenleyici kuruluşlar tarafından esen rüzgarların, Beeper gibi platformlar arası, evrensel mesajlaşma uygulamalarını destekleyecek daha açık bir yönde estiğini gördüğünü belirtti. Yine de, diğer servislerin API’larına erişimin doğru kodlayıcılar tarafından kolayca kopyalanabileceği anlaşılıyor (Automattic’in zaten sahip olduğu Texts ekibi dahil). Belki de gerçek ana cazibe, Apple’a meydan okurken kendisi için de marka algısını güçlendiren Beeper’dı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER