Teknoloji

Autodesk insan dokularının basılması için 3D tasarım yazılımı geliştirilmesine yardım edecek

Yazılım devi Autodesk biyomedikal teknolojiler üzerinde faaliyetler yürüten bir girişim olan Organovo ile işbirliğine giderek doku baskısı için üç boyutlu tasarım araçları geliştirdi. Duyurusu yapılan projenin sonucunda Organovo’nun şu anda biyolojik materyallerin basılması için piyasada bulunan tek sistem olan NovoGen MMX biyolojik baskı cihazıyla çalışacak bir yazılım geliştirilecek.

Biyolojik baskı teknikleri henüz emekleme döneminde, ancak bu yöntemlerle üretilen insan dokuları doğrudan cerrahi uygulamalarda kullanılabilir veya ilaç testlerinde bu yapay dokulardan yararlanılabilir. Ne var ki, bu tür baskı makineleriyle üretilen dokuların insan vücuduna eklenmesi için daha zaman var gibi görünüyor.

Autodesk ve Organovo arasınaki bu işbirliğinin sonucunda ortaya çıkacak yazılımın tarihi veya gerçekleştirilmesi planlanan diğer çalışmalar hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde müşterilerin Organovo tarafından üretimi gerçekleştirilecek dokuların üç boyutlu tasarımlarını kendilerinin yapması gibi uzun vadeli bir hedeften bahsediliyor. Bu da gelecekte insanların bilgisayarın karşısına oturup özel dokuları tasarlayabileceğini ve sonrasında bunların çıktısını alma şansına erişebileceğini gösteriyor.

İlgili >> Organovo, Wired

[Görsel – Organovo]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER