Teknoloji

“Atom kalemi” ile nanometre boyutunda yazılar

Teknoblog.com – Japonya’nın Osaka Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren bir araştırma timi “atom kalemi”in tanıtımını yaptı. Bu kalem metaller üzerine nanometre boyutunda yazı yazabiliyor. Bu işi yüzey üzerindeki atomları işleyerek gerçekleştiriyor.

Araştırmayı yürüten ekip sonuçları Science dergisinin 17 Ekim tarihli sayısında açıkladı. Atom kalemin üretimi eski bir buluşa dayanıyor. Bu buluşa göre, atomik kuvvet mikroskop probunun ucundaki silikon atomları yarı iletken bir yüzeye yakınlaştırıldığında, silikon atomları ile yarı iletken yüzey üzerindeki kalay atomları yer değiştiriyor. Bu atom değişiminden yararlanan araştırmacılar, silikon atomlarını belli bir düzende yarı iletken bir yüzey üzerine gönderdi ve “Si” yazısını yüzey üzerine işledi. Oda sıcaklığında gerçekleşen yazma işlemi bir buçuk saat sürdü. 2×2 nanometre uzunluğundaki yazı ortalama insan saçından 40000 kere daha küçük.

Atomları yüzey üzerine işlemek atom ölçekli teknolojilerde birçok gelişime öncülük edebilir. Örneğin, bu teknolojinin yonga üretiminde kullanılması kol saati boyutunda güçlü bilgisayarların üretilmesine olanak sağlayabilir.

İLGİLİ HABERLER