Teknoloji

Asus Zenbo robot yürüyor, konuşuyor ve evi kontrol ediyor

asus zenboAsus Başkanı Jonney Shih, şirketinin Computex 2016 kapsamında düzenlediği etkinlikte sıra dışı bir ürünü gözler önüne çıkardı. Teknoloji dünyasındaki genel işaretleri takip eden şirket, ev robotunu tanıttı. Shih, Zenbo adını taşıyan robot ile robot bilişimi tüm evlere getirmeyi istediklerini dile getirdi. Yardım, eğlence ve arkadaşlık gibi amaçlarla yola çıkan Zenbo’nun hedef kitlesinin özellikle yaşlı insanlar olduğu belirtiliyor.

Hem geleneksel hem de akıllı ev aletleriyle bağlantı kurabilmesi ise Zenbo’nun en dikkat çekici özelliği olarak ön plana çıkıyor. Bağlı bir kamera üzerinden kapıda kimin olduğunu kontrol edebilen robot, kapı kilidini uzaktan açabiliyor. Asus Zenbo ile lambalar, televizyon ve klima da kontrol edilebiliyor.

Bağımsız olarak etrafta dolaşabilen robot, sesli komutlar aracılığıyla gerekli yönlendirmeleri alabiliyor. Zenbo’nun yüzü aynı zamanda dokunmatik bir arayüz işlevi görüyor. Robot ile video sohbet, çevrim içi alışveriş ve çevrim içi video izleme gibi görevler yerine getirilebiliyor.

Henüz geliştirme süreci devam etse de, Asus Zenbo’nun doktor randevuları ve ilaç saati gibi şeyleri sesli olarak hatırlatacağını belirtiyor. Robot, evde düşen biri olursa diğer aile üyelerine acil durum mesajı gönderebilecek. Kullanıcılar uzaktayken robotun kontrolünü ele alıp Zenbo’nun yerleşik kamerasıyla evi veya evdekilerin durumunu kolaçan edebilecek. Robotun dans edilebilmesi ve yerleşik kütüphanesi üzerinden kitap okuyabilmesi gibi özellikler ise çocukları sevindirecek gibi gözüküyor. Asus Zenbo geliştirici programıyla robotun yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor. Zenbo 599 dolar karşılığında satılacak.

İLGİLİ HABERLER