İncelemelerManşetler

ASUS Transformer Pad Infinity İncelemesi

ASUS söz konusu Android tabletler olunca haklı bir ün kazanmayı başardı. Bu başarıda hiç şüphesiz şirketin Transformer ailesi altında sunmuş olduğu değiştirilebilir formdaki tabletlerin etkisi oldu. Ailenin ilk üyesi olan Eee Pad Transformer, sahip olduğu opsiyonel klavyeli yerleştirme istasyonu sayesinde ister sadece tablet ister bir dizüstü bilgisayar gibi kullanıma izin veriyordu. Tabletin bu esnek kullanımı birçok kişinin hoşuna gitti. Transformer’ın çıkışından aylar sonra serinin yeni üyesi Transformer Prime geldi. Bu sefer daha ince ve göz alıcı bir kasa ve daha güçlü bir işlemci barındıran yepyeni bir ürün karşımızdaydı. Aileyi genişletme konusunda fazla aceleci olan ASUS, Prime çıktıktan iki ay sonra onu biraz daha geliştirerek, ekranın çözünürlüğünü Full HD’ye çıkararak Transformer Pad Infinity’yi önümüze sürdü.

asus-transformer-pad-tf700t-inceleme-00005

ASUS Transformer Pad Infinity TF700T sahip olduğu 1920 x 1200 çözünürlüklü 10.1 inç ekran ile Android tabletler arasında ayrı bir yere sahip. ASUS’un tabletlerde NVIDIA ile olan işbirliği Transformer Pad Infinity’de de dört artı bir çekirdekli Tegra 3 ile birlikte devam ediyor. Kağıt üzerindeki teknik özelliklere bakıldığında Transformer Pad Infinity gerçekten çekici bir hâle sahip. Pekiyi kağıt üzerindeki durum pratiğe ne kadar yansıyor? ASUS Transformer Pad Infinity TF700T bir tablet satın almak isteyenleri ne kadar cezbedebilir? Yazının devamında yer alan detaylı Transformer Pad Infinity incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Donanım

ASUS Transformer Pad Infinity 263 x 180.8 x 8.5 mm.’lik boyutlara ve 598 gr. ağırlığa sahip bir ürün. Apple’ın 2012 model tableti iPad ile karşılaştırıldığında daha uzun, daha dar ve daha ince bir tablet karşımızda duruyor. Aynı zamanda biraz daha hafif durduğunu söylemek gerek. Tablet bu biçimiyle dikeyden çok yatayda kullanıma daha uygun gibi görünüyor. Test ettiğimiz süre içersinde biz tableti genellikle bu şekilde kullanmayı tercih ettik. Üstelik ASUS logosunun ve dock konnektör portunun yerleşimi de zaten bu tarz bir kullanımın tavsiye edildiği mesajını veriyor.

asus-transformer-pad-tf700t-inceleme-00014

ASUS Transformer Pad Infinity’nin 10.1 inç’lik bir tablet için nispeten hafif olduğunu söyleyebiliriz. Bir elinizle tableti tutup diğer elinizle de tableti kontrol etme işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilseniz de, bir süre sonra tableti elinizde tuttuğunuz kolda yorulma hissedebilirsiniz, aslında bu da normal sayılır. Tabletin ince tasarımı onun rahatlıkla tutulmasına izin veriyor; metal arka plakası yeteri kadar sürtünmeye sahip, bu sayede tabletin elden kayması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Ön panel ile arka panelin buluştuğu kenar ve köşeler biraz fazla keskin yapılmış, bu durum tableti elde tutarken biraz daha baskı hissetmenize neden oluyor. Belki bu hâliyle tablet daha çekici duruyor, ancak daha iyi bir kullanıcı deneyimi için ön ve arka bölüm arasında biraz daha yumuşal geçiş daha iyi olabilirdi.

Galeri: ASUS Transformer Pad Infinity TF700T
[nggallery id=1069]

10.1 inç’lik 16:10 en-boy oranlı ekranın yer aldığı ön bölümün etrafı iPad’inkiyle hemen hemen aynı kalınlıkta siyah bir çerçeve barındırıyor. Yatay tutuşta ekranın üstünde yer alacak şekilde ASUS logosu, ışık sensörü ve 2 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. Tabletin kenarlarında yer alan port ve girişler oldukça düzgün bir işçilikle yerleştirilmiş, bu sayede tabletin kalınlığında limitler fazlasıyla zorlanmış. Alt kenarda dock konnektör portu ve tabletle birlikte opsiyonel olarak sunulan klavyeli yerleştirme istasyonunun tablet parçasına kenetlendiği yuvalar yer alıyor. Sağ kenarda mikrofon yer alırken sol kenarda microSD kart yuvası, ikinci bir mikrofon, microHDMI portu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Üste ise gösterge niteliğinde lamba, güç butonu ve ses kontrol tuşları yerleştirilmiş. Güç butonu ve ses kontrol tuşları sağ ve sol kenarlara doğru konumlandırılmış böylelikle yatayda, iki elle tutuşta sağ ve sol ellerin işaret parmaklarının bu tuşlara rahatlıkla erişimi sağlanıyor.

asus-transformer-pad-tf700t-inceleme-00011

ASUS Transformer Pad Infinity’nin dairesel biçimde fırçalanmış görünüme sahip metal arka bölümünde en ortada ASUS logosu dikkat çekiyor. Üst bölümde 8 megapiksel kamera, LED flaş ve üçüncü bir mikrofon daha yer alıyor. Bu arada tabletin arkasında sol kenara doğru yerleştirilmiş hoparlör bulunuyor. Hoparlör büyük ihtimalle tablet bir yüzeye konduğunda düzgün bir ses çıkışı vermesi için kenara doğru konumlandırıldı, ancak tableti iki elle tutarken hoparlör çıkışın elle kapatılması gibi bir durum söz konusu, bu da ses çıkışının doğal olarak azalması anlamına geliyor.

ASUS Transformer Pad Infinity TF700T’nin sahip olduğu 10.1 inç’lik ekran 1920 x 1200 gibi oldukça yüksek bir çözünürlüğe sahip. Super IPS+ teknolojili LCD kapasitif dokunmatik ekran 224 ppi’lik piksel yoğunluğuyla Apple’ın iPad’inin ekranının biraz gerisinde kalsa da kullanıcılarına fazlasıyla tatmin edici bir görsel deneyim sunmayı başarıyor. IPS ekranın doğasında olan yüksek görüş açıları bu ekranda da mevcut. Bunun yanı sıra ekranın ortamdaki ışık yoğunluğuna göre parlaklığı ayarladığını belirtelim. Super IPS+ modu sayesinde ışık şiddetinin yüksek olduğu dış ortamlarda da ekranın daha rahat bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlanıyor. Super IPS+ ve IPS modları arasında geçiş bildirim ve ayar tepsisinin içine yerleştirilmiş, bu sayede her yerden kolay bir şekilde ulaşım mümkün kılınmış.

asus-transformer-pad-tf700t-inceleme-00013

ASUS’un NVIDIA ile olan işbirliği Transformer Pad Infinity’de de devam ediyor. Dört çekirdekli 1.6 GHz NVIDIA Tegra 3 T33 yongasetinde ULP GeForce grafik işlemci birimi de yer alıyor. 1 GB RAM, 32 / 64 GB dahili bellek seçeneklerinin yanı sıra microSD kart yuvası da 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip olan kartları destekliyor. İvmeölçer, jiro ve pusula gibi sensörlere sahip olan bu makinenin kablosu bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 + EDR ve GPS desteğine sahip olduğunu görüyoruz. Bu arada dileyenler ASUS Transformer Pad Infinity ile birlikte opsiyonel olarak sunulan klavyeli yerleştirme istasyonuna da sahip olabilir. QWERTY klavyeli ve trackpad’li bu istasyon aynı zamanda ek batarya ve genişleme portlarını da sunuyor. Test merkezimize gönderilen ürün bu aksesuardan yoksun olduğu için ne yazık ki hakkında fazla bir yorum yapamıyoruz.

Yazılım

ASUS Transformer Pad TF700T’de Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich yüklü durumda. Ancak önümüzdeki günlerde tablet için Android 4.1 Jelly Bean güncellemesi bekleniyor. Jelly Bean’in gelmesiyle birlikte tabletin Google Now veya Project Butter gibi yenilikleri kazanmasını, böylelikle işlev ve performansının biraz daha artmasını bekliyoruz. Ancak şu hâliyle bile Transformer Pad TF700T’nin fazlasıyla kullanışlı bir tablet olduğunu söyleyebiliriz. ASUS’un önceki tabletlerinden alıştığımız çeşitli uygulama ve bileşenler bu tablette de yer alıyor. Aynı zamanda ASUS’a özel çeşitli duvar kağıtları da tablete diğerlerinden daha farklı bir hava katmaya yardımcı oluyor.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00005

ASUS Transformer Pad Infinity’de asus@vibe, Dosya Yöneticisi, My Cloud, My Library, MyNet, SuperNote gibi bulut, multimedya, not alma gibi işlevlere yarayan uygulamalar yüklü geliyor. Bunun yanı sıra Web Storage adı verilen bir uygulama sayesinde Transformer Pad TF700T sahiplerine her yerden erişebilecekleri 8 GB’lık bulut depolama alanı veriliyor. Kullanıcılar eğer yoksa ASUS Storage veya asus@vibe hesabını doğrudan cihaz üzerinde açabiliyor. MyCloud uygulaması altında yer alan MyDesktop işleviyse PC veya Mac’in masaüstüne tablet üzerinden erişim şansı veriyor. Bunun için erişilecek bilgisayara da sunucu yazılımın kurulması gerekiyor. AppLocker uygulaması tüm uygulamaların şifreyle korunmasını sağlarken, Uygulama Yedekleyicisi adlı program da uygulamaları ve içindeki bilgileri yedeklemeye olanak sağlıyor.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00018

Bu özel uygulamaların yanı sıra ASUS’un sunduğu batarya, görev yöneticisi, saat, hava durumu, MyZine gibi çeşitli ana ekran bileşenleri de bulunuyor. Bunları ana ekrana ekleyerek tabletinizi biraz daha verimli hâle getirebilirsiniz. ASUS uygulamaları ve bileşenlerini yanı sıra Android ile birlikte sunulan birçok bileşen ve Google’ın Gmail, Haritalar, Navigasyon, Latitude, Google Talk, Google+ gibi servislerine ait Android uygulamaları da bulunuyor. Kullanıcılar Google Play Store üzerinden de birçok ücretli ve ücretsiz uygulamayı da cihaza indirebilir.

Galeri: ASUS Transformer Pad Infinity Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1071]

Tablet üzerinde ekran görüntüsü alma işlemi de kolaylaştırılmış. Ekranın alt bölümünde yer alan çoklu görev kısayoluna iki saniye kadar bastığınızda ekran görüntüsü alınıyor ve cihaza kaydediliyor. Bu ekran görüntüsünü Dosya Yöneticisi veya Galeri üzerinden bulabilir ve dilediğiniz kişiyle hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz.

Performans ve Batarya

ASUS Transformer Pad Infinity TF700T sahip olduğu dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 yongaset ile oldukça güçlü bir tablet olduğunu işaretlerini veriyor. Gerçekten pratikte elde ettiğimiz deneyimlerimizi aktaracak olursak, tabletin tepkiselliği oldukça iyi, arayüz içerisinde minimum takılmayla gezinmek mümkün. Bazen web sayfalarının açılmasında veya ufak tefek görevler içerisinde aksamalar gözlemledik, onun dışında Transformer Pad Infinity’nin düzgün bir kullanıcı deneyimi sağladığını söyleyebiliriz.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00004

ASUS’un yüksek çözünürlüklü ekrana sahip tableti oyun konusunda da kullanıcılarına iyi bir deneyim yaşatmayı başarıyor. Pek oyun tutkunu olduğumuz söylenemez, ancak denediğimiz oyunlarda herhangi bir takılma veya gecikme olmadan düzgün şekilde oyun oynamayı başardık. Bu arada ASUS Transformer Pad Infinity TF700T gözde bir Tegra 3 tableti olduğu için NVIDIA’dan da özel bir ilgi görüyor. NVIDIA Tegra Zone portalı sayesinde bu tabletin dört çekirdekli yongasetinden maksimum düzeyde yararlanmanıza olanak sağlayacak oyunları daha rahat bulabilir, aynı zamanda oyun dünyasında neler olup bittiğini de yakından takip edebilirsiniz.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00008

ASUS Transformer Pad Infinity’de yüklü gelen Android’in dahili mobil internet tarayıcısı kendisinden beklenen ortalama performansı sunuyor. Mobil web sitelerini açmakta zaten problem yok. Masaüstü web sitelerini de eksiksiz bir şekilde yüklemek mümkün. Her ne kadar Adobe Flash Player desteği sonlanmış olsa da, ASUS Transformer Pad Infinity’ye bize geldiğinde eksik olan Flash Player eklentisini Google Play Store üzerinden indirdik. Böylelikle web sitelerindeki Flash animasyonları ve web sitelerini de düzgün bir şekilde görüntüledik. Yalnız, Transformer Pad TF700T yüklü masaüstü web sitelerini açarken az da olsa bekleme yapıyor. Sonuç olarak karşımızda en hızlı değil, ancak yeteri kadar hızlı bir mobil internet tarayıcısı bulunuyor.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00002

Gerçekleştirdiğimiz benchmark testleri pratikte elde ettiğimiz izlenimleri karşılar nitelikte. Bu arada Quadrant’tan Transformer Pad TF700T ile Transformer Prime TF201’in hemen hemen aynı sonucu alması ilginç. Ekranı dışında teknik özellikleri hemen hemen aynı olan her iki tabletin böyle bir sonuç çıkarması yine de çok da şaşırtıcı sayılmamalı. AnTuTu Benchmark yazılımından da bu tablet ortalamanın üstünde bir sonuç almayı başardı. SunSpider Benchmark üzerinden çıkan sonuç da yeni iPad’in elde ettiği 1532.3 ms +/- %1.0’lık sonucun biraz altında kaldı.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00001

ASUS Transformer Pad Infinity 25 Wh kapasiteli lityum polimer batarya barındırıyor. Wi-Fi’nin sürekli açık, arka planda veri senkronizasyonunun sürekli aktif olduğu bir ortamda oyun, video izleme, internette gezinme, e-posta ve sosyal ağ kontrolü gibi işlevlerin düzgün bir şekilde paylaştırıldığı kullanım durumunda bu batarya bir tam günü rahatlıkla çıkaracak yeterliliğe sahip. Tableti bütün bir gün elinde tutmadığınızı varsayarsak, ASUS Transformer Pad Infinity’yi 2-3 günde bir şarj etmeniz yeterli olacak gibi görünüyor. Tabii ki, 1-2 filmi izlemek bu durumu değiştirecektir.

Kamera

ASUS Transformer Pad Infinity’nin arkasında yer alan 8 megapiksel otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera ASUS’un diğer Android tabletlerinden alıştığımız Kamera uygulamasıyla kontrol ediliyor. Çekim tuşunun etrafında toplanan kontroller tüm ayarların çekim tuşunun kullanıldığı baş parmakla yapılmasına olanak sağlıyor. 4:3 en boy oranında 8 megapiksel fotoğraf çekimi mümkünken 16:9 fotoğraf çekmek isteyenler 6 megapiksel fotoğrafla yetinmek zorunda kalıyor. Çeşitli sahne modları, dijital zum gibi işlevler bu tabletin kamerasında mevcut.

asus-transformer-pad-tf700t-kamera-00008

Kamera ile çekilen fotoğrafların bir tablet için ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Dış ortamda çekilen fotoğraflar gayet canlı, renklerin doğruluğu yüksek, ancak gökyüzünün yer aldığı manzara fotoğraflarında mavi tonlar üzerinde oluşan hafif granülleşme detaylı bakıldığında dikkat çekiyor. Renk doğruluğu oldukça iyi seviyede, çekilen fotoğraflardaki renkler hemen hemen normalde olduğu gibi yansıtılıyor. Alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlarda, ışık şiddetinin dış ortamlara göre düşük, ancak aydınlatmalar sayesinde oldukça iyi seviyede seviyede olduğu durumlarda da sonuç iyi. Ev gibi aydınlatmanın normal olduğu durumlarda ise hafif gürültünün varlığı dikkat çekiyor. Otomatik odaklama oldukça iyi çalışıyor ve yakın çekimlerde de iyi sonuç elde edilmesine olanak sağlıyor.

Galeri: ASUS Transformer Pad Infinity Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1070]

ASUS Transformer Pad Infinity’nin 1080p video çekimlerinde gösterdiği performans da fena sayılmaz. Her ne kadar el titremelerinin etkisi biraz hissedilse de canlılık ve kalite açısından tatmin edici sonuçlar elde ediliyor. Birden fazla mikrofon sayesinde ortam sesleri oldukça iyi yakalanıyor, ancak yakındaki yüksek seslerin bu durumda biraz patlama yapması gibi bir durum söz konusu. Aşağıda yer alan örnek videoda bu durumu görebilirsiniz. 1080p videonun yanı sıra 720p video çekimi yapmak da mümkün.

Video: ASUS Transformer Pad Infinity’nin Kamerasından 1080p Video

ASUS Transformer Pad Infinity’nin önündeki 2 megapiksel kamera hem fotoğraf hem de 1080p video çekimine olanak sağlıyor. Ne var ki, bu kamera ile çekilen 1080p videonun arkadakiyle çekilen kadar iyi kalite vermediğini söylememiz gerek. Zaten bu kamera genellikle görüntülü görüşme ve kendi görüntüsünü çekmek isteyenlerin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Bu arada ASUS Transformer Pad Infinity’nin arka kamerasıyla panoramik fotoğraf çekimi için de özel bir mod olduğunu belirtelim.

Multimedya

ASUS Transformer Pad Infinity yüksek çözünürlüklü ekranı ve güçlü işlemcisi sayesinde multimedya içerik tüketmeyi sevenler için gerekli ortamı sunuyor. Video tarafında MP4, H.263 ve H.264 gibi formatlar destekleniyor. Cihazda bulunan dahili video oynatıcısı 720p kalitesindeki .mkv uzantılı videoları, bunun yanı sıra standart çözünürlükteki .avi uzantılı dosyaları da tanıtıyıp düzgün bir şekilde oynatabiliyor. Ne var ki, bunların Türkçe alt yazılarının gösterilmesi noktasında yerleşik video uygulaması yetersiz kalıyor. Bu nedenle Google Play Store’daki üçüncü taraf uygulamalara başvurmakta fayda var.

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00021

Müzik tarafında MP3, WAV, WMA, AAC gibi formatlar destekleniyor. İlginçtir ki, cihazın belleğine bilgisayardan USB bağlantısı aracılığıyla transfer ettiğimiz MP3 dosyaları yerleşik müzik uygulaması tarafından tanınmadı. Neyse ki, bu gib durumlarda Android’in güzelliği ortaya çıkıyor. Winamp gibi üçüncü taraf müzik uygulamaları kullanarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Yukarıda yer verdiğimiz video incelemede ve donanım bölümünde hoparlörün yerleşiminden söz etmiştik. Tableti yatay şekilde tutarken eliniz büyük ihtimalle hoparlörün üzerine gelecektir. Bu durumda hoparlör çıkışını tamamen kapatmanız söz konusu. Bu da sesin düzgün çıkmasına engel. Ancak eliniz hoparlörün üzerindeyken biraz açıklık verdiğinizde avuç içiniz güçlendirici vazifesi görüyor ve ses çıkışının biraz daha artmasına olanak sağlıyor. Acaba, ASUS hoparlörü tasarlarken böyle bir senaryo mu düşündü?

asus-transformer-pad-tf700t-ekran-goruntuleri-00013

ASUS Transformer Pad Infinity’de yukarıda belirttiğimiz gibi asus@vibe adı verilen bir multimedya uygulaması yüklü geliyor. Bu uygulama sayesinde oyun ve uygulama gibi içeriklerin yanı sıra müzik indirme veya çevrim içi radyo dinleme gibi imkanlardan yararlanabilirsiniz. Google Play Store üzerinde internet üzerinden içerik tüketimine olanak sağlayacak birçok uygulamanın bulunduğunu hatırlatalım.

Sonuç

Dikkatinizi çekiyor mu bilmiyoruz, ancak son zamanlarda üst sınıf, iPad ile gerçekten boy ölçüşebilecek Android tablet görmez olduk. Belki de patent sorunları nedeniyle midir, bilinmez, Android’in tablet konusunda şansı pek yaver gitmiyor. Sayısı az olan tablet seçenekleri içerisinde de ASUS Transformer Pad Infinity gibi tabletler de kolaylıkla öne çıkıyor. Android işletim sisteminin esnekliğini sevenler, akıllı telefon olarak da Android’i tercih edenler bu tablete kolaylıkla uyum sağlayacaktır. Android’in optimizasyonla ilgili yaşadığı sorunlar kullanıcılar için düzgün bir deneyimin sunulmasının önüne geçebiliyor, ancak Transformer Pad Infinity sahip olduğu güçlü donanım ve nispeten iyi optimizasyon sayesinde kullanıcılarını memnun edecek cinsten bir tablet.

asus-transformer-pad-tf700t-inceleme-00001

ASUS Transformer Pad Infinity ile daha esnek bir kullanım hedefleyenlerin biraz daha fazla para verip klavyeli yerleştirme istasyonunu da satın almaları iyi olabilir. Bu şekilde hem daha fazla pil ömrü elde etmiş olacaklar, hem de tableti yeri geldiğinde bir dizüstü bilgisayar gibi kullanıp doküman hazırlama veya bunun gibi üretkenlik işlerini daha düzgün ve rahat şekilde yapma fırsatı elde edilecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER