Manşetler

Asus Microsoft uygulamalarını Android cihazlarında ön yüklü sunacak

asus-zenfone-2-inceleme-00026

Google’ın Android üzerindeki sıkı etkisinin çeşitli tekelcilik soruşturmalarına neden olduğu bir ortamda Microsoft servislerini rakibinin platformuna yerleştirme noktasında iyi iş çıkarıyor. Asus ile ortak bir açıklama yapan Microsoft, Tayvanlı şirketle arasında mevcut olan patent lisans anlaşmasını genişlettiğini açıkladı. Bunun sonucunda Office üretkenlik servisleri ve araçları Asus’un Android akıllı telefonlarında ve tabletlerinde ön yüklü olarak sunulacak.

Çapraz lisans anlaşması Asus’un Microsoft’un fikri haklarını Android cihazlarında da kullanımını kapsıyor, bununla birlikte Microsoft da Asus’un patent portfolyosunun avantajlarından kendi yazılım, cihaz ve servislerini sunarken yararlanacak.

Dünyanın en büyük Android cihaz üreticisi Samsung Microsoft2un uygulamalarını Android cihazlarında sunan ilk şirket olmuştu, Galaxy S6 ve S6 edge ile bu adımı atmış ve daha sonra da çeşitli Galaxy tabletlerine Office, OneDrive ve Skype gibi servisleri ön yüklü olarak getirmişti. Daha sonra Sony ve LG benzer adımı attılar, son zamanlarda da Dell’in Office uygulamalarını Android cihazlarında ön yüklü olarak sunduğunu gördük. Bu arada Türkiye’den de Casper, Microsoft’un resmi iş ortağı olarak ürünlerinde Office ürünlerini ön yüklü sunuyor.

Microsoft yazılımının Android’deki dağıtım alanını, bunu patent lisans pazarlıklarının bir parçası yaparak daha da genişletmiş oluyor. Daha az telif ücreti almaya razı olan Microsoft bunun karşılığında yazılım ve servislerinin daha fazla Android cihazına erişmesini sağlıyor.

Şimdi Asus’un da listeye dahil olmasıyla birlikte, Microsoft’un Office paketini Google’ın platformuyla çalışan cihazlarına yükleyen Android üretici sayısı 30’un üstüne çıkmış oldu. Google ile var olan uzun soluklu patent savaşında da uzlaşmaya varan Microsoft, şimdi daha fazla işbirliğine ve ürünlerini daha fazla platformda sunmaya odaklanmış durumda. Microsoft’un, CEO’su Satya Nadella’nın önceliğe aldığı bulut ve mobil hedefine uygun şekilde ilerlediği görülüyor.

İLGİLİ HABERLER