İncelemelerManşetler

Asus Memo Pad Smart 10 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Söz konusu Android tabletler olunca Asus akla ilk gelen şirketlerden bir tanesi. Tayvanlı şirketin Android tabletlerin dağılımının artması noktasında çıkardığı farklı fiyat noktasındaki ürünlerle aktif bir rol oynadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yılın başlarında tanıtılan Asus Memo Pad Smart 10 da orta segmente hitap eden bir ürün olarak dikkat çekmişti. 10.1 inç ekran, 1.2 GHz dört çekirdekli Nvidia Tegra 3 yongaset, 5 megapiksel arka kamera gibi başlıca teknik özellikleri barındıran bu orta sınıf Asus Android tabletiyle ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazısında bulabilirsiniz.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00003

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Asus Memo Pad Smart 10’un genel görünüşü diğer Asus tabletleriyle büyük benzerlik taşıyor. Daha ucuza maledilmiş bu tablet üst sınıf Asus Android tabletlerindeki gibi metal bir kasa yerine plastik bir kasayla karşımıza çıkıyor. Parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan bu plastik kasa rahatlıkla tutuluyor. Genel olarak sağlam dursa da kullanım süresinin artmasıyla birlikte kasada ufak tefek oynamalar hissedebilirsiniz gibi görünüyor, ancak bunu da çok fazla sorun etmemelisiniz.

263 x 180.8 x 9.9 mm.’lik boyutlara sahip olan bu tabletin kenarlarından arkasına doğru varolan kavisli geçiş hem tablete daha şık bir hava katıyor, hem de kavramayı kolaylaştırıyor. Tabletin 1 cm.’nin hemen altında bir kalınlığa sahip olması da kullanımı kolaylaştırıcı etkenler arasında yer alıyor. Memo Pad Smart 10 sahip olduğu 580 gr. ağırlıkla 10.1 inç sınıfındaki bir tablet için hafif sayılır.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00002

Asus Memo Pad Smart 10’un 10.1 inç LED arka aydınlatmalı IPS LCD kapasitif dokunmatik ekranı IPS ekran olmanın verdiği tabiatla oldukça yüksek görüş açılarına sahip. Bunun yanı sıra ekranın parlaklık seviyesini de başarılı ve tatmin edici bulduğumuzu belirtmeliyiz. Bununla birlikte 1280 x 800 piksel çözünürlüğe sahip olması 149 ppi gibi bir tablet için artık vasat sayılabilecek bir piksel yoğunluğunu da beraberinde getiriyor. Sonuç olarak bu durum görüntü kalitesini az da olsa olumsuz yönde etkiliyor. Yine de, orta sınıf bir Android tablet için Memo Pad Smart 10’un başarılı bir ekrana sahip olduğunu söyleyebiliriz.

10.1 inç ekranın uzun kenarının üstüne gelecek şekilde 1.2 megapiksel kamera yerleştirilmiş. Ayrıca kamera ile aynı doğrultuda, ekranın sol üst köşesinde Asus logosu bulunuyor. Bu dizilim tablet için yatay bir kullanım şeklinin öngörüldüğünü gösteriyor. Zaten 16:9 görüntü oranına sahip bir ekranla çalışmak için en ideali yatay oryantasyon. Yine de, tabletin dikey tutuşta da, her ne kadar biraz uzun kaçsa da, idare eder şekilde kullanıldığını söylemek gerek. Ancak bizim tercihimiz tableti çoğunlukla yatay tutuşta kullanmak oldu.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00014

Asus Memo Pad Smart 10’un kamera tarafındaki üst kenarında sola doğru yerleştirilmiş güç butonu yer alıyor. Sol kenarda yukarıdan aşağı doğru mikrofon, micro USB 2.0 bağlantı noktası, micro HDMI portu, micro SD kart yuvası ve elle sıfırlama deliği sıralanıyor. Sağ kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, ses tuşları bulunuyor. Arka tarafta her iki kanada birer hoparlör yerleştirilmiş. En ortada Asus logosu yer alırken üstte de Asus logosuyla aynı hizada olacak şekilde 5 megapiksel kamera konumlanıyor.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00011

Memo Pad Smart 10’da 1.2 GHz dört çekirdekli Nvidia Tegra 3 işlemci, 1 GB RAM, 16 GB dahili bellek yer alıyor. Tabletin teknik özellikler bakımından Google’ın Nexus 7 tabletinden çok da farklı olmadığını görüyoruz. 16 GB dahili bellekle yetinmeyenler için 32 GB’ye kadar kapasiteli bellek kartlarına sahip olan microSD kart yuvası iş görecektir. Kablosuz bağlantı tarafında da 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ve GPS yer alıyor. Tablet hücresel bağlantı desteğine sahip değil. İvmeölçer, jiroskop, ortam ışığı sensörü ve pusula da Memo Pad Smart 10’un sahip olduğu sensörler arasında yer alıyor.

Yazılım

Asus Memo Pad Smart 10 ME301T piyasaya Android 4.1 Jelly Bean ile yüklü şekilde çıkmıştı. Test ürünü elimize geldiğinde yaptığımız kontrolde Android 4.2.1 Jelly Bean sürümünün indirilebilir olduğunu gördük ve hemen bu yeni sürümü indirdik. Bu güncellemeyle birlikte sistem çubuğu ve bildirim çubuğunun dizilimlerinde birtakım değişiklikler oluyor, tabii ki bu değişikliklerin hayata geçirilmesi noktasında kullanıcıların onayı alınıyor. Eğer 4.1’deki düzenden memnunsanız, o şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00007

4.2.1 Jelly Bean güncellemesiyle birlikte Android’in klasik navigasyon ikonları ekranın altında, ortalanmış şekilde kullanılmaya başlanıyor. Daha önce ekranın sağ alt köşesinde yer alan bildirim merkezi ve ayarlar üst çubuğa çıkıyor ve tepsiler ikiye ayrılıyor. Ekranın solundan aşağı doğru sürüklediğinizde bildirimleri, sağından aşağı doğru sürüklediğinizde ise hızlı sistem ayarlarını görüyorsunuz. Şu anda 4.2’den düşük sürümle çalışan çoğu tablet de 4.2’ye güncellendiğinde benzer değişimlere sahne olacaktır.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00008

Bu arada sistem çubuğunun sağında, gri renkli bir nokta işareti dikkatinizi çekecektir. Buna dokunduğunuzda sistem çubuğunda bir sürükleme mekanizması belirecektir. Bunu kilit konumuna getirdiğinizde navigasyon tuşları kullanılmaz olacaktır. Sistem çubuğunu açmak için ekranın sağında görünen anahtar ikonuna dokunmanız ve sürükleyerek kilidi kaldırmanız yeterli.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00010

Asus’un alıştığımız çeşitli özelleştirmeleri Memo Pad Smart 10’da da görüyoruz. Asus’un o alıştığımız duvar kağıdı başlangıç ekranını süslerken ekranın alt bölümünde internet tarayıcısı, YouTube, kamera, galeri, SuperNote Lite, Google Play Müzik, Google Play ve Gmail gibi tablette en sık kullanacağınız uygulamaların kısayolları yerleştirilmiş şekilde yer alıyor. Yine ana başlangıç ekranında bir saat-tarih ve e-posta bileşeni de bulunuyor.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00013

Uygulama menüsüne baktığımızda Android’in varsayılan menüsünün korunduğunu görüyoruz. App Locker, ASUS Studio, Audio Wizard, Buddy Buzz, Documents To Go, Dosya Yöneticisi, Web Storage gibi çeşitli uygulamalar yüklü olarak geliyor. Google Play’den birçok ücretli ve ücretsiz uygulamayı indirebileceğiniz gibi, Google’ın bazı servislerine özel Android uygulamaları da tablette yüklü olarak karşımıza çıkıyor.

Performans ve Batarya

Asus Memo Pad Smart 10’da yer alan 1.2 GHz dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 yongaset, ULP GeForce dahili grafik birimi ve 1 GB RAM genel olarak tatmin edici bir performans sunuyor. Ancak Android 4.2.1 güncellemesini yükledikten sonra performansta hafif düşüşler gördüğümüzü söylemeliyiz. Kullanıcı arayüzünde ara sıra takılmalar, geçişlerde yavaşlamalar gözlemledik. Benzer sorunları Nexus 7 için Android 4.2 Jelly Bean güncellemesini ilk kez yüklediğimizde de yaşamıştık, daha sonra Google yayınladığı ek güncellemeyle durumu düzeltmiş, performansı biraz daha iyi hâle getirmişti. Belki Asus da aynısını yapabilir.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00006

Asus Memo Pad Smart 10’da yer alan varsayılan internet tarayıcısı da fena bir performans göstermiyor. Masaüstü web sitelerini bile yeteri kadar hızlı sürede açabilen bu internet tarayıcısı masaüstü web deneyimine yakın bir deneyim sunmayı başarıyor. Sayfa içinde kaydırma, büyütme gibi işlemlerde tatmin edici şekilde yapılıyor. İnternet tarayıcısı SunSpider testinden de kendi sıkletindeki Android tabletlerle karşılaştırıldığında fena sayılmayacak bir sonuç elde ediyor.

Performansı ölçmek amacıyla Memo Pad Smart 10’u farklı benchmark testlerinden geçirdik ve aşağıdaki tabloda yer alan sonuçları elde ettik:

Quadrant Standard 3D Mark Ice Storm 3D Mark Ice Storm Extreme AnTuTu Benchmark GeekBench SunSpider
Asus Memo Pad Smart 10 3560 3615 1895 11654 1270 1596.0 ms +/- %2.2
3D Mark Ice Storm
3D Mark Ice Storm
AnTuTu Benchmark
AnTuTu Benchmark
GeekBench
GeekBench

Tablette 19 Wh kapasiteli bir batarya yer alıyor. Karşılaştırma yapacak olursak dördüncü nesil Retina ekranlı iPad’de 42 vat-saatlik bir batarya bulunuyordu, bu tabletteyse yarısından daha az bir kapasite bulunuyor. Yaptığımız yoğun benchmark testleri ve fotoğraf çekiminin sonucunda, tabii ki bekleme süresi de hesaba katıldığında tablet 14 saat gibi bir sürede yüzde 56’lık şarjını boşalttı. Yerel video oynatma döngü testindeyse tablet yaklaşık 9 saatlik bir çalışma süresi yakalıyor. Bu bilgiler ışığında normal bir kullanımda Asus Memo Pad Smart 10’un tek bir şarjla 1-2 gün arasında rahatlıkla çalışabileceğini söylemek mümkündür.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00005

Kamera

Bir tabletle düzgün fotoğraf çekmenin ne kadar mümkün olduğu tartışılır. Ancak Memo Pad Smart 10’un arkasındaki 5 megapiksel kamera tabletle fotoğraf çekmeyi seven veya tercih edenler için hayal kırıklığı yaratmayacak cinsten sayılır. Tabletin yanına bir flaş iliştirilmiş olmaması handikap, ancak bu 5 megapiksel otomatik odaklı kamera yeterli ışık koşullarında oldukça başarılı çekimler yapabiliyor. Renk doğruluğu ve parlaklık bakımından sonuçlar bir hayli tatmin edici. Yakın çekimlerde de tablet kamerasını başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz.

asus-memo-pad-smart-10-kamera-00010

Galeri: Asus Memo Pad Smart 10’un Kamerasından Fotoğraflar[nggallery id=1268]

5 megapiksel kamera 1080p Full HD video kayıt da yapabiliyor. Parlaklık ve renk bakımından ortalamanın üstünde bir görüntü kalitesi yakalanırken çekim sırasında el titremelerinin görüntüde yarattığı titreşimlerin etkisi hissediliyor. Ortam seslerinin kaydını da epey başarılı bulduk, rüzgarlı havada yaptığımız test çekiminde bile rüzgar sesinin görüntüye olan etkisinin az olduğunu görüyoruz.

Video: Asus Memo Pad Smart 10’un Kamerasından Örnek Video (1080p)

Asus Memo Pad Smart 10’un kamera arayüzü de bir tablet kamerasının arayüzüne göre bir hayli zengin sayılır. Çekim araçları ve fotoğraf-video özellikleri arasında geçiş tuşu ekranın sağında yer alırken pozlama, çözünürlük, beyaz dengesi ve diğer kamera ayarlarına da ekranın sol kenarında bulunan kısayollardan ulaşılıyor.

Multimedya

Asus Memo Pad Smart 10’un multimedya ihtiyaçlarını karşılama bakımından sahiplerini çok da üzmediğini görüyoruz. Tabletin sahip olduğu donanım paketi video dosyalarını oynatma konusunda pek de sorun çıkarmıyor. 720p veya 1080p videoları bile tabletin 1280 x 800 piksel çözünürlüklü ekranıyla rahat şekilde izlemek mümkün. SRS ses destekli çift hoparlörlerin de verdiği ses çıkışıyla tablette film izleme keyfini artırdığını söylemek gerekiyor. AudioWizard uygulaması da sahip olduğu farklı ses profilleriyle tablet hoparlöründen çıkan sesin farklı içerik tiplerine göre ayarlanması sağlanıyor.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00004

Tablette yüklü gelen ASUS Studio uygulaması tabletin 16 GB kapasiteli belleğinde veya microSD kartta bulunan multimedya dosyalarını otomatik olarak kütüphanesine ekliyor ve buradan oynatma fırsatı sunuyor. Bu uygulama kodlayıcı desteği açısından yeterli, ancak alt yazı desteği konusunda pek fazla destek sunmuyor gibi görünüyor. Bu nedenle tablette sağlam bir multimedya deneyimi için Google Play Store’dan üçüncü taraf video uygulaması indirmenizi tavsiye ederiz.

asus-memo-pad-smart-10-ekran-goruntuleri-00011

Müzik konusunda da ASUS Studio uygulaması iş görüyor. Ayrıca dilerseniz Google Play Music uygulamasından da yararlanabilirsiniz. Memo Pad Smart 10 MP3, WAV, WMA ve AAC gibi yaygın ses formatlarını düzgün şekilde oynatıyor.

Sonuç

Asus piyasaya sürdüğü sağlam Android tabletleriyle biliniyor. Bu tabletler ortalamanın üstü kullanıcı deneyimi sunmalarıyla biliniyor. Her ne kadar barındırdığı teknik özellikler bakımından orta segmente mensup bir tablet olsa da, Memo Pad Smart 10’un de vasatın üstü sayılabilecek bir performans sunduğu söylenebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi Android 4.2.1 güncellemesinden sonra hafif takılmalar gözlemlemeye başladık, ancak genel olarak tablet performansını başarılı bulduk. Video izleme, müzik dinleme, internette gezinme gibi başlıca tablet işlevlerinde Memo Pad Smart 10’un başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

asus-memo-pad-smart-10-inceleme-00013

Tegra 4 işlemcili tabletleri daha sık görmeye başlayacağımız bir ortamda Tegra 3 gibi artık eskimiş işlemci taşıyan bir tablete yatırım yapmak bazıları için pek akıllıca gelmeyebilir. Ancak Memo Pad Smart 10’un fiyatının da bu durum ve sahip olunan diğer teknik özelliklere bakılarak belirlendiğini, fiyatın da kullanıcılar için önemli bir karar unsuru olduğunu da söylemek gerek. Yani piyasada 650 ila 900 TL arasında değişen fiyatlarda satılan, 10.1 inç ekranlı ve tatmin edici performans sunan bir tablet için dile getirdiğimiz bu işlemcinin güncelliğini kaybetmekte olduğu sorunu göz ardı edilebilir.

İLGİLİ HABERLER