İncelemelerManşetler

Asus ExpertBook B6 Flip B6602F İncelemesi

Pandemiyle birlikte çalışma alışkanlıkları kökten değişti ve insanlar ofisten uzakta da işlerin verimli bir şekilde yürütülebileceğinin farkına vardı. Tabii ki, bunun için eldeki donanımların yeterli ve güçlü olmasının büyük bir önemi bulunuyor. Bu inceleme yazısının ve videosunun kahramanı olan Asus ExpertBook B6 Flip B6602F de, söz konusu önem ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak tasarlanmış. 12. Nesil Intel Core i7 işlemci, sağlam gövde, 16 inçlik büyük bir ekran ve katlanabilir 360 derece tasarımla bir tablet gibi kullanma imkanı gibi özelliklerle Asus’un bu ikisi bir arada bilgisayarı evde veya dışarıda çalışanlar için bir hayli isabetli bir ürün gibi görünüyor. Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme yazısı ve videosunda, bu güçlü ve kullanışlı modelin öne çıkan özelliklerine ve sunduğu deneyime yakından bakıyoruz.

Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Asus ExpertBook B6 Flip B6602’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi, adından da anlaşılacağı üzere çevrilebilir yapıda olması. 360 derece dönebilir ekran menteşesi sayesinde klavyenin bulunduğu taban bölümünü tamamen arkaya katlayarak B6602’yi bir tablet hâline dönüştürebilirsiniz. Bunun dışında görüntülü görüşmeler veya video izleme gibi işler için de cihazı farklı biçimlerde kullanma imkanınız var. Bu esnek yapısı sayesinde ExpertBook B6 Flip sadece klasik bir dizüstü bilgisayar olmanın ötesine geçiyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

Asus, bu dizüstü bilgisayarı tasarlarken hem gizem hem de bilgelik yayan bir renk seçmeye dikkat ettiğini ve bunun için de evrenden ve gece gökyüzünde gördüğümüz yıldızlardan ilham aldığını belirtiyor. Sonuç olarak ortaya Yıldız Siyahı gibi hoş bir renk çıkmış. Gerçekten de bu renk, B6 Flip’in bir iş bilgisayarı olduğunu gösterecek ağırlığı sağlıyor. Bununla birlikte cihazı ışığa tuttuğunuzda göreceğiniz kırmızı ve yeşil tonlar da, Asus’un amaçladığı gibi yıldızlı bir gökyüzü havasını elde etmeyi sağlıyor.

Kapak bölümünde şık bir Asus logosu ve sol üst köşede özel ExpertBook markası bulunuyor. Ayrıca Asus buraya bir LED durum göstergesi de eklemiş. Bu gösterge, şimdiye kadar pek görmediğimiz durumları da haber veriyor. Örneğin bir konferans görüşmesi yapıyorsanız, bu LED lamba kırmızı renkte yanarak sizin müsait olmadığınızı karşınızdaki kişiye haber veriyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

Asus, ExpertBook B6 Flip B6602’nin sadece ev veya iş ortamında değil, dışarıda da yoğun biçimde kullanılacağını düşünerek dayanıklılığa önem vermiş. Bununla birlikte ürünün çok ağır olmamasını da dikkate almış. 2.7 kilogram ağırlığının, 16 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayar için makul aralıklarda olduğunu söyleyebiliriz. Çantada veya elde taşırken çok büyük zahmet vermiyor. Asus, dizüstü bilgisayarın hafif olmasını sağlamak amacıyla magnezyum ve alüminyum alaşımlı bir gövde kullanmış. Kapak ve alt kapak alüminyum alaşımdan yapılmışken geri kalan bölüm ise magnezyum alüminyum alaşımdan üretilmiş. Asus, bu dizüstü bilgisayarın dayanıklılığını kanıtlamak için MIL-STD 810H, yani Amerikan Askeri dayanıklılık testlerinden de geçirmiş. Sağlam menteşesi, ortalamadan daha kalın çelik braketleri ve büyük vidaları da B6 Flip B6602’nin dayanıklılığını garanti altına alıyor.

Bilgisayarın sol ve sağ kenarlarına baktığımızda birçok giriş ve çıkışın bulunduğunu görüyoruz. Öncelikle sol kenarda bir adet DC güç girişi, bir adet USB-A biçiminde 3.2 Gen 2×1 portu (10Gb/s destekli), bir adet HDMI portu, bir adet RJ-45 Ethernet portu, iki adet USB-C biçimli Thunderbolt 4 portu (40 Gb/s destekli) ve ses jakı bulunuyor. Sağ kenarda ise Kensington kilidi girişi, parmak izi okuyucu entegre edilmiş güç düğmesi, bir adet USB-A biçiminde 3.2 Gen 2×1 portu (10Gb/s destekli), bir adet Mini DP portu, ses tuşları ve Smart Card yuvası bulunuyor. Anlayacağınız, bir çalışanın cihazlarını ve ekipmanlarını bağlaması için yeterli miktarda ve gelişmişlikte portlar bu dizüstü bilgisayarda mevcut. Örneğin, aynı anda üç tane monitörü, 4K’ya kadar çözünürlükte bağlayabilirsiniz.

asus expertbook b6 flip inceleme

Büyük ekranına bağlı olarak, B6602’nin geniş bir taban bölümü var ve Asus da bu alanı yüksek verimlilik ve rahatlık sunacak biçimde tasarlamış. İlk olarak, tam boyutlu, arkadan aydınlatmalı ve sıvı dökülmelerine kaşrı dayanıklı bir klavye var. 19,05 milimetrelik tuş aralığı ve 1,5 milimetrelik tuş basma mesafesine sahip olan tuşlarıyla B6602’de uzun süre boyunca bile rahatlıkla yazı yazmak mümkün oluyor. Klavyenin üst kısmında bulunan fonksiyon tuşlarına Asus, ekran parlaklığı, kamerayı açıp kapatma gibi çeşitli işlevleri atamış. Klasik fonksiyon tuşlarınınkiyle bu görevler arasında geçişi de hızlıca yapabilirsiniz. Üstelik Asus, My Asus adlı yazılımı aracılığıyla bu işlevleri ayarlama imkanı sunuyor. Öte yandan diğerlerinden daha farklı çerçeveye sahip olan 1,2,3 ve 4 tuşlarına da sık kullandığınız işlevleri veya uygulamaları atayabiliyorsunuz.

Bu arada numerik tuş takımını kullanmayı sevenler için Asus ExpertBook B6 Flip’te bu birim de mevcut. Özellikle hesaplama yaparken veya ekran kilidini açmak için sayısal PIN kodunuzu girmeniz gerektiğinde bu donanım fazlasıyla kullanışlı oluyor. Ayrıca, B6602’nin güçlü donanımını boş zamanlarında oyun için değerlendirmek isteyenler için de numerik tuş takımı kullanışlı olacaktır.

asus expertbook b6 flip inceleme

Klavyenin ön tarafında bulunan bölüm bayağı geniş ve burası yazı yazarken bileklerinizin rahat etmesini sağlıyor. Yumuşak ve hafif pürüzlü yüzeyinin de bunda etkisi var. Asus, 16 inçlik bir ekranına rağmen dokunmatik yüzeyin alanını çok büyük tutmamış. Bu bölüm, yumuşak yüzeyi sayesinde rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu bilgisayarı deneyimlediğimiz süre boyunca bir mouse kullanma ihtiyacı hissetmedik. Yalnızca, gövdenin biraz daha soluna doğru kaydırılmış olması, özellikle sol tıklamayı kullanma konusunda bize biraz zorluk getirdi. Ancak buna da kısa sürede alışacağınızı ve dokunmatik yüzeyi rahatlıkla kullanacağınızı söyleyebiliriz. Dokunmatik yüzey, cam kaplaması sayesinde son derece rahat kaydırma yapmanızı sağlıyor. Üstelik Windows 11’in çoklu dokunma ve dört parmağa kadar çoklu hareketlerini destekliyor. Yani, sayfa içinde kaydırma, masaüstleri arasında geçiş gibi işleri birden fazla parmağınızla sürükleyerek rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bu arada, Asus ExpertBook B6 Flip B6602’nin ekranı dokunmatik özelliğe sahip. Bu, cihazın bir tablet gibi kullanılabildiğini düşündüğümüzde ayrı bir önem kazanıyor. Asus, ekranın etrafındaki alanı yeteri kadar geniş tuttuğu için, cihazı bir tablet gibi tuttuğunuzda elleriniz için yeterli bir çerçeve alanı kalıyor. Bu sayede ekrana yanlışıkla temas etme durumu söz konusu olmuyor. Öte yandan ekranın dokunmalara verdiği yanıtlar da hızlı. Özellikle tam ekran Windows uygulamalarını yönetmede dokunmatik ekran ihtiyaçlara iyi biçimde cevap veriyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

Ekranın üst kısmında 1080p destekli bir web kamerası bulunuyor. Bu Full HD kamera, her türlü ışık koşulu altında parlak ve net görüntü sunuyor. Üstelik Asus, My Asus yazılımı altında yapay zekâ destekli bazı kamera özellikleri sunuyor. Dinamik görüntü ayarı, arka planı bulanıklaştırma, otomatik göz teması ve otomatik çerçeve ortalama gibi ayarları My Asus’ta bulabilirsiniz. Bu özelliklerle görüntülü görüşmeler daha verimli hâle gelecektir. Öte yandan, gizliliğe de önem veren Asus, fiziksel kapatma mekanizması sayesinde, kullanmadığınız durumlarda kamerayı tamamen kapatmanıza da izin veriyor.

Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme: Ekran ve Ses

Asus ExpertBook B6 Flip B6602’nin ekranı 16 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. 2560 x 1600 piksel çözünürlüklü 2.5K ekran, 16:10 görüntü oranına sahip. Bu oranın üretkenlik ve eğlence arasında iyi bir denge kurduğunu söyleyebiliriz. IPS ekran 500 nitlik tepe parlaklığına sahip ve DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. Bu iki durumu değerlendirdiğimizde, B6602’nin dışarıda da rahat bir kullanım imkanı sunacağını, ayrıca fotoğraf düzenleme, grafik tasarım, video yapımı gibi üretkenlik odaklı işlerde de görüntü doğruluğu açısından iyi hizmet vereceğini söyleyebiliriz.

asus expertbook b6 flip inceleme

IPS ekranın sunduğu görüş açıları geniş. Bu durum ortak çalışmayı daha verimli hâle getiriyor. Öte yandan göz sağlığı tarafında da bu ekran iyi durumda bulunuyor. TÜV Rheinland’ın göz koruma sertifikası bu ekranda mevcut. Mavi ışık filtresi sayesinde doğallığı bozmadan iyi bir filtreleme sağlanıyor. Bu da, özellikle akşam ve gece saatlerinde çalışırken göz sağlığınızın daha iyi biçimde korunmasına yardımcı oluyor.

Ses tarafına geldiğimizde, ExpertBook B6 Flip B6602’de dört adet stereo hoparlör bulunuyor. Smart Amplifer Teknolojisi sayesinde yüksek bir ses kalitesi de sunuluyor. Ses çıkış şiddeti çoğu kullanıcı için makul. Ancak yüksek sesle müzik dinlemeye alışan kulaklarımız için bir kademe daha yüksek bir ses seviyesi iyi olabilirdi. Dolby Atmos desteğinin bulunması iyi bir haber. My Asus yazılımında bulunan Görsel ve İşitsel ayarlar bölümünden ses modları arasında seçim yapabilirsiniz. Dinamik profili, sözünü ettiğimiz Dolby Atmos desteğini etkinleştirerek içeriğe göre en iyi sesi sunmaya çalışıyor ve bunu da iyi biçimde yapıyor. Oyun, Film, Müzik, Ses gibi farklı özel profiller de var. Bu arada Dolby yazılımını açarak üç farklı özel ses profili de oluşturabilirsiniz. 3.5mm kulaklık jakının varlığı, kulaklık bağlamayı da pratik hâle getiriyor.

B6602’nin dahili mikrofonu yapay zekâ destekli gürültü önleyici özelliği sayesinde sesinizin karşı tarafa net ve anlaşılır biçimde iletilmesini sağlıyor. My Asus yazılımı içinde AI Gürültü Önleyici Mikrofon bölümü bulunuyor. Buradan yapay zekâ destekli gürültü önleyici özelliğini etkinleştirebilirsiniz. 360 derece gürültü önleyiciyi etkinleştirebileceğiniz gibi sadece önden ve arkadan gelen gürültünün önlenmesini de seçebilirsiniz. İnceleme videosunda, iki gürültü önleyici profili seçildiğinde ve bunun tamamen kapalı olduğunda duyacağınız seslerin örneklerini bulabilirsiniz. Dışarıdan trafik gürültüsünün geldiği bir ortamda gürültü önleyicinin fazlasıyla iyi çalıştığını bizzat deneyimledik. Gürültü önleyici kapalı olduğunda da ses kaydının berrak, net ve tiz seviyesinin yüksek olduğunu gözlemliyoruz.

Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme: Performans ve Pil

İnceleme için gelen B6602 modeli Intel vPro sertifikalı. Yani yüksek performanslı Intel Core işlemci, Wi-Fi 6E bağlantı desteği ve Bluetooth 5.2 desteği mevcut. Bu bilgisayarda 12. Nesil Intel Core i7-12850HX işlemci bulunuyor. 16 GB DDR5 RAM, 512 GB SSD ve 90Wh kapasiteli pil de diğer donanım özellikleri arasında yer alıyor. Bu arada bu dizüstü bilgisayarda Nvidia RTX A2000 harici grafik işlemci birimi de bulunuyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

Intel Core i7-12850HX işlemciyi, ana akım kullanıcı kitlesini hedefleyen dizüstü modellerinde gördüğümüz i7-12800H işlemciyle karşılaştırdığımızda, çekirdek sayısı bakımından HX işlemcinin biraz daha önde olduğunu ve bunun da çok çekirdek tabanlı işlerde biraz daha fark yarattığını görüyoruz. Tek çekirdek performansı ise aynı görünüyor. 13. Nesil ile 12. Nesil arasında da büyük bir performans farkının olmadığını göz önünde bulundurduğumuzda, Intel Core i7-12850HX işlemcinin uzun süreli performans ihtiyacını rahatlıkla karşılayacağını söyleyebiliriz.

Intel Core i7-12850HX işlemci ve 16 GB RAM ikilisi aynı anda birden fazla uygulama ve tarayıcı sekmesi ile rahatlıkla çalışmayı sağlıyor. Nvidia RTX A2000 grafik işlemci de, özellikle Photoshop, AutoCad ve bunun gibi üretkenlik ve iş odaklı yazılımların yüksek verimlilikte ve optimum hızda çalışmasına katkısı önemli oluyor. Bu donanım paketinin gösterdiği farkı, gerçekleştirdiğimiz çeşitli donanım benchmark testlerinde görüyoruz. Bu testleri yaparken Windows 11 içinde pil ayarını Yüksek Performans olarak seçtik. Ayrıca My Asus içinden de en yüksek performans ayarını etkinleştirdik. Hem PCMark 10 hem de 3DMark sonuçları, Asus ExpertBook B6 Flip’in ortalamaların üstünde sonuçlar elde ettiğini gösteriyor.

Dizüstü bilgisayar bu yüksek performansı gösterirken ısınma konusunda da tablo memnun edici oluyor. B6 Flip’in termal modülü çift ısı borusuna ve çift 98 kanatlı fanlara sahip. Böylelikle 135 Watt’a kadar (CPU 55W ve GPU 80W) toplam TDP’yi korumasını sağlıyor. Ayrıca bu dizüstü bilgisayar, anakart üzerinde çeşitli bileşenlerin sıcaklığını gerçek zamanlı olarak algılayabilen sensörlere sahip. Bu sıcaklık verilerine dayanarak Asus’a özel bir algoritma, CPU’nun mevcut güç tüketimi çıkış ihtiyaçlarını doğru bir şekilde hesaplayarak bilgisayarın optimum güç profili elde etmesini sağlıyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

My Asus uygulaması içinde bir Fan Profili bölümü de var. Burada Standart, Fısıltı ve Performans olmak üzere üç farklı mod var. Performans modunu açtığınızda 135W TDP’ye kadar maksimum performansı elde etmeniz mümkün oluyor. Fısıltı modunu açtığınızda ise fan gürültüsü 28 dB’nin altına düşüyor. Standart mod ise toplam TDP’yi 90W olacak biçimde ayarlayarak gürültü ve performans arasında bir denge yakalıyor. Performans modunda fan sesinin rahatlıkla duyulduğunu, ancak bunun bile çok yüksek seviyede olmadığını söyleyebiliriz.

ExpertBook B6 Flip’in 90Wh kapasiteli ve dört hücreli pili, tek bir şarjla 8 saate kadar 1080p video oynatma imkanı sunuyor. Normal yoğunluklu bir kullanımda, açılan uygulamaların sayısına ve ekran parlaklığına dikkat ederek, ara ara kullanımda sabahtan akşama tek bir şarjla idare etmeniz mümkün olacaktır. Bilgisayarla birlikte 240W’lık bir adaptör geliyor ve bunun büyük bir blok olduğunu söylemek gerekiyor. Kablosu da uzun. Bu durum çantada ağırlık ve hacim açısından dezavantaj oluştursa da, prizden biraz daha uzak olmanızı sağlayacaktır. Bununla dizüstü bilgisayarın daha hızlı şarj olmasını da bir avantaj olarak beraberinde getiriyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

My Asus uygulaması içinde pil şarj için özel ayarlar da var. Eğer çoğunlukla prize bağlı şekilde kullanmayı düşünüyorsanız, pilin şarjını yüzde 80 ile sınırlayarak koruma sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sadece kısa bir zaman aralığında etkin olacak biçimde yüzde 100 maksimum şarj imkanını da etkinleştirebilirsiniz.

Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme: Yazılım

ExpertBook B6 Flip B6602’de Windows 11 Pro yüklü olarak geliyor. Microsoft Store’dan dilediğiniz uygulamayı indirebileceğiniz gibi geleneksel Windows masaüstü uygulamalarını rahatlıkla kurabilirsiniz. B6602’den maksimum faydayı almak ve yukarıda belirttiğimiz bazı gelişmiş özellikleri kullanmanız için My Asus uygulamasını kurmanız gerekiyor. Bu uygulama bilgisayarda yüklü olarak gelebileceği gibi Microsoft Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

asus expertbook b6 flip inceleme

My Asus uygulamasına açacağınız bir Asus hesabı ya da Google, Microsoft vs. hesabı ile giriş yaptıktan sonra ExpertBook B6 Flip’in donanım bileşenlerinin durumunu görebilir, sistem tanılamasını yapabilir, eğer varsa sorunları giderebilirsiniz. Asus’tan yardım alma imkanı da uygulamada mevcut. Yedekleme ve yeniden kurtarma için de My Asus içinde özel bölümler mevcut.

Önceki bölümlerde sözünü ettiğimiz hoparlör, mikrofon, web kamerası, pil ayarlarını da My Asus uygulamasındaki ilgili bölümlerde bulabilirsiniz. My Asus’un sunduğu imkanlar bununla sınırlı kalmıyor. iPhone veya Android telefonunuzu B6602 ile daha verimli kullanmanızı sağlayacak çeşitli araçları da My Asus ve GlideX gibi diğer yardımcı uygulamayla kullanmanız mümkün oluyor.

Link to My Asus ve GlideX uygulamalarını iPhone veya Android telefonunuza kurmalısınız. Bunu yaptıktan sonra akıllı telefon ve bilgisayar arasında hızlı dosya transferi yapabilir, masaüstüne akıllı telefon aracılığıyla uzaktan erişebilir, akıllı telefonu bilgisayarın yanında ikinci bir ekran gibi kullanabilir veya akıllı telefonun kamerasını, bilgisayarın kendi web kamerası yerine kullanabilirsiniz. Tüm bu işlemlerin kurulumu basit ve sorunsuz biçimde yapılıyor. Genel olarak bilgisayarla akıllı telefonun aynı Wi-Fi ağı içinde bulunması ve her iki cihazda da Bluetooth’un açık olması gerekiyor. Gösterilen performans genel olarak Wi-Fi ağının performansına bağlı olarak değişiyor, ama genelde akıcı bir kullanım var.

Asus ExpertBook B6 Flip B6602 inceleme: Sonuç

  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme
  • asus expertbook b6 flip inceleme

Asus ExpertBook B6 Flip, siyah rengin ağırlığını şık tasarımla iyi biçimde buluşturuyor ve iş odaklı bir bilgisayar olduğunu açık biçimde gösteriyor. Zengin port seçenekleri farklı alanlarda çalışanların her türlü ihtiyacını karşılayacaktır. Öte yandan büyük ekranda çalışmanın rahatlığını ve verimliliğini yaşamak isteyenler için de B6602 isabetli bir seçim olacaktır. Dörtlü hoparlör sistemi ve mikrofonu, My Asus yardımıyla kullanabileceğiniz çeşitli yapay zekâ destekli özelliklerle esnek kullanım imkanı sağlıyor. Bir tablet veya başka biçimlerde kullanılabilmesi de dizüstü bilgisayarın başka esnek noktalarından bir tanesi. 12. Nesil Intel Core i7 işlemci, 16 GB RAM, 512 GB SSD’den oluşan performans paketi yoğun güç gerektiren çalışanların bile ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar. Harici Nvidia RTX A2000 GPU’nun varlığı ise, grafik yoğun işler için yeterlilik sağlıyor. Akıllı telefonunuzla kesintisiz ve verimli çalışma imkanı sunan çeşitli Asus araçları da B6602’nin çalışanların memnuniyetini artıracak önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER