Teknoloji

ASUS Eee PC 1000H üzerinde Windows 7

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Windows 7 tanıtımında bir netbook üzerinde Windows 7’nin kurulu halinin gösterilmesi bu işi daha çok kişinin denemek istemesine neden oldu. Laptopmag.com sitesinin editörleri de buna dahil. Kendileri bir ASUS Eee PC 1000H’ye Windows 7 kurmuşlar.

ASUS Eee PC 1000H 1.6 GHz Intel Atom işlemciye ve 1 GB RAM’e sahip. Piyasada genellikle Windows XP yüklü şekilde satılıyor. Laptopmag.com editörleri daha önce bu netbooka Windows Vista Basic sürümünü yüklemişler ve bu işletim sistemi gayet iyi bir şekilde bu cihazda çalışmış. Aynı şeyi bu sefer Windows 7 Ultimate (Pre-Beta) sürümü ile deniyorlar. Sonuç yine tatmin edici. Ancak bazı donanımların sürücüleri konusunda uyum problemleri yaşıyorlar. Ancak ASUS tarafından çıkarılmış XP sürücüleri en azından iş görüyor.

İlginç şekilde, Windows 7 işletim sisteminin açılışı 58 saniye sürüyor. Bazı XP yüklü sistemlerde bu açılış süresi 1 dakikayı geçebiliyor. Windows XP yüklü bir Eee PC’nin açılış süresi 40 saniye. Aradaki 18 saniyelik fark aslında çok da fazla değil.

Windows 7’nin grafik özellikleri Windows Vista’ya göre pek değişmiyor, sanki Vista kullanıyormuşsunuz gibi gelebilir.

Ancak Windows 7’nin bir özelliği netbooklar için mükemmel denebilir. Geliştirilmiş bağlantı yöneticisi… Vista’da WiFi ağına bağlanmak biraz sancılıydı, Windows 7’de ise işler biraz daha kolay. Sağ alttaki sistem tepsisi içerisinde yer alan network ikonuna tıkladığınızda mevcut olan ağların listesi görünüyor. Buradan seçim yapıp istenilen ağa bağlanmak oldukça kolay hale geliyor.

Kablosuz bağlantı yöneticisinin de ötesinde, performans açısından bakacak olursak sonuç oldukça tatmin edici. Skype üzerinden konuşurken, WordPress üzerinden yazı yazarken, GIMP üzerinde resim düzenlerken ve Filezilla ile video dosyası yüklerken herhangi bir kilitlenme, yavaşlama yaşanmıyor.

Grafik performansı açısından bakarsak, Hulu.com üzerinde video oynatmak sorunsuz bir şekilde mümkün. 720p HD videoların çalınması sırasında bir takım duraklamalar yaşanıyor. Buna ek olarak, Skype üzerinden video görüşmesi sırasında da aynı anda video alıp gönderme işleminde problem oluştuğu görülüyor. Ancak bu iki işlem aynı anda yapılmazsa bir problem yaşanmıyor.

Vista’dan en çok yakınılan noktalardan birisi “ağır” bir işletim sistemi oluşuydu. Sistem kaynaklarını çok fazla kullanıyordu. Ancak PDC’deki Windows 7 tanıtımında da gördük ve bahsettik ki, Windows ve Windows Live SVP’si Steve Sinofsky’nin sunum yaptığı Windows 7 yüklü Lenovo S10 netbook’un 1 GB RAM’inin yarısından fazlası boşta görünüyordu. ASUS Eee PC 1000H’de de görülüyor ki, bu doğru. Eee PC sürücü seti haricinde hiç bir uygulama çalışmazken 1 GB’lık RAM’in sadece 485 MB’si kullanılıyor.

Windows Deneyim puanı ise 2.3 olarak gösteriliyor. Bu puan Windows Vista Basic için zamanında 2.7 çıkmış.

Kaynak: Laptopmag.com

İLGİLİ HABERLER