Manşetler

Associated Press haber fotoğrafları için NFT pazar yeri açıyor

associated press nft

Associated Press (AP), Xooa adlı bir şirketle işbirliği dahilinde foto muhabirlerinin çalışmalarının NFT’lerini satmak için bir pazar yeri açtığını duyurdu.

Bu pazar yeri, koleksiyonerlerin “haber ajansının ödüllü çağdaş ve tarihi foto muhabirliğini satın almalarının” bir yolu olarak nitelendiriliyor ve ajansın NFT’lere girişini simgeliyor. Ajans, sanal jetonların “geniş ve kapsayıcı fiyat noktalarında” piyasaya sürüleceğini söylüyor.

Haber ajansı, sisteminin çevre dostu olarak nitelendirdiği Polygon blok zinciri üzerine kurulacağını ve NFT’lerin alıcılara fotoğrafların ne zaman, nerede ve nasıl çekildiğini söylemek için zengin bir orijinal meta veri seti içereceğini söylüyor. 31 Ocak’ta piyasaya sürülecek olan ilk koleksiyonunun, belirli AP fotoğrafçılarının çalışmalarına ışık tutacak uzay, iklim, savaş ve diğer görüntülerin fotoğraflarını içeren NFT’leri içereceğini de dile getiriyor.

AP, NFT’leri kullanan veya bunlarla ilgilendiğini ifade eden ilk haber kuruluşu değil. Quartz ve The New York Times da makalelerinin kopyalarını NFT olarak sattı. Getty Images CEO’su Craig Peters geçtiğimiz aralık ayında NFT’ler söz konusu olduğunda, bunun şirket için gerçek bir fırsat olduğunu söyledi.

Muhtemelen yakın zamanda Getty mi yoksa AP NFT mi alma konusunda tartışan insanlar görmeyeceğiz, çünkü Getty şu anda daha çok bekle-ve-gör yaklaşımı benimsiyor gibi görünüyor ve Peters bu alanda bir yarışa ihtiyaç duymadığını söylüyor.  Şimdiye kadar, bu, büyük bir haber kaynağının NFT ile ilgili en büyük çabalarından biri gibi görünüyor.

Müzik endüstrisindeki diğer medya yöneticilerinin yapmak istediği gibi, AP NFT’lerini bir metaverse bağlantısı olarak (sanal bir müzenin parçası olarak veya bir çevrimiçi muhasebe ofisinde dekorasyon olarak) satmaya çalışmıyor gibi görünüyor. Duyuruda ve sık sorulan sorular bölümünde meta veri deposundan bahsetmiyor. Bununla birlikte Xooa’nın “Xooa Hakkında” bölümünde, “meta veri deposu stratejileri” konusunda markalarla çalıştığı belirtiliyor. Proje, tamamen piyasa üzerinden resmi AP dijital koleksiyon ürünlerini sorunsuz bir şekilde satın almak, satmak ve takas etmek isteyen koleksiyonerlere yönelik görünüyor.

Alıcılar, kredi kartları veya Ethereum kullanarak pazar yerinden satın alacakları NFT’ler için ödeme yapabilecekler. AP, MetaMask’in desteklenen ilk cüzdan olacağını, ancak diğerleri için destek ekleme planlarının olduğunu söylüyor. AP tarafından çıkarıldıkça NFT’lerini satın almak için sanal kuyrukların oluşacağı ve iki haftada bir gerçekleşecek daha sınırlı sayıda NFT’leri içeren “Pulitzer Drops” serisi de olacak. Sık sorulan sorular bölümünde, bu belirli görüntülerin “durumlarını korumak için artan kıtlığa sahip olacağı” belirtiliyor. Alıcılar, bu NFT’leri sitenin ikincil pazarında yeniden satabilecekler.

AP, NFT’lerin satışından elde edilen gelirin gazetecilik faaliyetlerini finanse etmek için kullanılacağını söyledi. Ayrıca, NFT’ler kendi pazar yerinde yeniden satıldığında da kuruluş gelir elde edecek. Yeniden satışla ilişkili yüzde 10’luk bir ücret olduğu belirtiliyor. Xooa sözcüsü Lauren Easton, The Verge sitesine yaptığı açıklamada iki şirketin bu ücreti paylaşacağını söyledi. Ayrıca Easton, fotoğrafçılara da toplanan gelirden pay verileceğini belirtti, ancak onların komisyonunun ne olacağını söylemedi.

AP, NFT pazar yerinin 31 Ocak’ta açılmaya hazır olduğunu söylüyor, ancak bir tür erken erişim imkanı sunuyor gibi görünüyor. Pazar yeri ana sayfası, bir bekleme listesine kayıt yaptırabileceğinizi ve başkalarını kaydolmaya yönlendirirseniz öncelikli erişim ve daha yüksek bir bekleme listesi sıralaması alabileceğinizi söylüyor.

AP’nin bu tekliflerle hedeflediği türden bir koleksiyoncuysanız veya bu tür bir pazar yerinin nasıl işleyeceğiyle ilgileniyorsanız, Sık Sorulan Sorular bölümünü kapsamlı bir şekilde okumaya değer görünüyor. NFT’leri diğer pazarlara taşımak için destek, hesap sistemi ve satıcı doğrulama süreçleri hakkında tonlarca ayrıntı burada yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER